Justiţia din Myanmar examinează apelul celor doi jurnalişti Reuters condamnaţi la închisoare

Publicat:

Un tribunal de la Yangon a început luni să examineze apelul celor doi jurnalişti birmani de la agenţia Reuters condamnaţi la şapte ani de închisoare în urma unei anchete cu privire la un masacru al unor musulmani rohingya comis de către armata din Myanmar, relatează AFP, scrie news.ro .

”Această condamnare la şapte ani de închisoare este o eroare”, a declarat în faţa presei avocatul lor, L. Khun Ring Pan, la plecarea de la tribunal, care urmează să se pronunţe peste câteva zile sau chiar săptămâni.


Citește și : Focuri de armă spre un restaurant din Bruxelles

Wa Lone, în vârstă de 32 ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 ani, au fost condamnaţi la începutul lui sepembrie, în primă instanţă, în virtutea unei legi cu privire la secrete de stat, după ce au obţinut informaţii de la surse din cadrul poliţiei despre masacrarea a zece rohingya.

Represiunea militară, în 2017, a acestei comunităţi musulmane apatride – denunţată drept un genocid de către ONU – a împins în exil, în Bangladesh, peste 700.000 de rohingya.

”Ei încercau să descopere cine era implicat în caz. De aceea au întâlnit poliţişti. Ei nu au cerut absolut nimic secret”, a insistat avocatul său.

”Noi sperăm că (procesul) va fi echitabil. Vrem să fie eliberaţi”, a declarat pentru AFP soţia lui Wa Lone, Pan Ei Mon.

Cei doi jurnalişti sunt încarceraţi după ce au fost arestaţi în decembrie 2017. Condamnarea lor a avut un puternic răsunet în lume şi este considerată rezultatul unui proces de faţadă – menit să împiedice activitatea jurnaliştilor cu privire la acţiuni ale armatei împotriva rohingya.

În pofida unui val de critici internaţionale, conducătoarea birmană Aung San Suu Kyi,o fostă laureată a Nobelului pentru Pace, a justificat detenţia celor doi jurnalişti.

”Este inacceptabil din partea unei ţări care afirmă că se află în plină tranzişie democratică”, a denunţat Daniel Bastard, de la Reporters sans Frontières (RSF).

Citește și : Atac în desfăşurare într-un complex guvernamental din capitala afgană Kabul

”Jurnaliştii Wa Lone şi Kyaw Soe Oo ar trebui să fie împreună cu familiile lor în acest Ajun al Crăciunului şi să-şi facă treaba”, a criticat, la rândul său, John Quinley de la ONG-ul Fortify Rights.

Diplomaţi şi apărători ai drepturilor omului au veit la tribunal, luni, pentru a urmări lansarea procedurii în apel.

”Jurnalismul nu este o crimă”, proclamau mesaje inscripţionate pe tricouri purtate de manifestanţi, adunaţi la 12 decembrie la Yangon, cu scopul de a marca un an de detenţie al celor doi jurnalişti, aleşi ”personalităţile anului” de revista Time, între alţi jurnalişti.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.