Justiţia elenă anulează procedura judiciară pentru ‘spionaj’ împotriva a 24 de lucrători umanitari din Lesbos

Publicat:

Justiţia elenă a anulat vineri procedura judiciară pentru “spionaj” împotriva a 24 de lucrători umanitari de pe insula Lesbos, a anunţat Curtea de Justiţie din Mytilene unde sunt judecaţi aceşti voluntari, punând astfel capăt unui proces controversat denunţat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi de ONG-uri, informează AFP, potrivit agerpres.  

Curtea de Justiţie din Mytilene, oraşul capitală a insulei elene, a luat această decizie din cauza viciilor de procedură, în special absenţa traducerii actului de acuzare la adresa unor acuzaţi străini, potrivit tribunalului, în timp ce o procedură distinctă, pentru trafic de migranţi, este încă în curs de examinare.


Citește și : Cine sunt favoriţii la prezidenţialele din Cehia: Un fost prim-ministru, un general şi o economistă

Procesul a 24 de lucrători umanitari, între care refugiata siriană Sarah Mardini, care împreună cu sora sa, înotătoare olimpică, a inspirat un film de ficţiune difuzat pe Netflix, a fost reluat marţi în Grecia în condiţii haotice, denunţate de organizaţii neguvernamentale.

Început în noiembrie 2021, dar imediat amânat, acest proces mult mediatizat a fost întrerupt din nou pentru scurt timp după reluarea sa într-o instanţă din Mytelene, în insula Lesbos, din cauza absenţei unuia dintre acuzaţi şi a avocatului său.

Procesul s-a reluat cu pledoariile avocaţilor, iar preşedintele Curţii a precizat marţi că doar acuzaţiile de “spionaj” împotriva lucrătorilor umanitari vor fi examinate.

Acuzaţiile de spălare de bani, trafic de migranţi şi fraudă vor fi examinate mai târziu, când ancheta va fi finalizată, a declarat acesta.

Această audiere haotică a stârnit o nemulţumire profundă, în special din partea celor acuzaţi şi a organizaţiilor neguvernamentale pentru drepturile omului, deşi urmărirea penală a fost declanşată cu peste patru ani în urmă.

Sarah Mardini, tânăra siriană refugiată la Berlin din 2015, nu a fost prezentă la audieri, autorităţile elene nepermiţându-i să revină în Grecia, potrivit avocatului său, Zacharias Kesses.

Istoria tinerei Sarah Mardini şi a surorii sale, înotătoarea olimpică Yusra, a stârnit un interes într-atât de mare încât este expusă în filmul “The Swimmers”, care reconstituie călătoria lor periculoasă prin Europa în 2015 şi care este difuzat pe platforma Netflix.

Citește și : Justiţia spaniolă renunţă la principalul capăt de acuzare împotriva lui Puigdemont

În august 2018, când a fost arestată, tânăra lucra ca voluntară pentru organizaţia neguvernamentală ERCI pe această insulă greacă, unde se adunaseră sute de mii de refugiaţi, în special sirieni, veniţi în condiţii dramatice în 2015 şi 2016.

Sarah Mardini a stat trei luni într-o închisoare în Grecia înainte să poată pleca la Berlin.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.