Justiţia europeană dispune retragerea Aishei Gaddafi de pe lista persoanelor vizate de sancţiuni

Publicat:

Justiţia europeană a dispus miercuri retragerea Aishei Gaddafi, fiica defunctului lider libian Muammar Gaddafi, de pe lista persoanelor vizate de sancţiuni din 2011, pe motiv că ea nu mai reprezintă o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţionale în regiune, relatează AFP, potrivit agerpres.   

În verdictul său, Tribunalul Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, subliniază în special că reclamanta nu mai locuieşte în Libia de ani de zile şi că dosarul ei nu menţionează nicio participare la viaţa politică libiană.


Citește și : Derek Chauvin, simbolul abuzurilor polițienești din SUA

Ca şi în cazul introducerii, decizia de a retrage o persoană sau o societate de pe lista sancţiunilor UE este luată în unanimitate de statele membre.

“Consiliul va analiza atent verdictul tribunalului de a anula decizii de menţinere a dnei Gaddafi pe lista măsurilor restrictive aplicabile Libiei şi va decide drumul de urmat”, a declarat pentru France Presse purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene.

“Menţionarea ei pe listă rămâne în vigoare cel puţin până la expirarea termenului pentru un eventual apel al Consiliului, respectiv de două luni”, a precizat el.

Sancţiunile constau într-o interdicţie de intrare sau de tranzit pe teritoriul UE şi în îngheţarea bunurilor, care sunt puse la dispoziţia poporului libian şi sunt utilizate în beneficiul său.

Aisha Gaddafi a fost înscrisă pe lista neagră lansată de UE în februarie 2011 şi numele său a fost menţinut în urma examinărilor efectuate asupra acestei liste în 2017 şi în 2020.

Pe această listă sunt menţinute sau adăugate persoanele şi entităţile care “ameninţă pacea, securitatea sau stabilitatea ţării, împiedicând realizarea tranziţiei politice a Libiei şi sunt responsabile de grave încălcări ale drepturilor omului”, se explică în nota Consiliului European.

Muammar Gaddafi, înlăturat de la putere şi ucis pe 20 octombrie 2011, figurează în continuare pe această listă, la fel ca fiii săi Khamis, Mutassim şi Saif-al Arab, ucişi în timpul revoluţiei.

Citește și : Papa Francisc și-a programat o nouă vizită în Ecuador

Aisha Gaddafi, avocată în vârstă de 44 de ani, locuieşte în Oman, unde autorităţile au condiţionat autorizaţia de şedere de angajamentul său că nu va desfăşura activităţi politice, a subliniat Tribunalul în verdictul său.

“Consiliul nu explică motivele pentru care ea reprezenta, în 2017 şi în 2020, o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţionale în regiune”, a argumentat jurisdicţia europeană, dispunând anularea deciziilor din 2017 şi 2020 pentru Aisha Gaddafi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.