X

Justiția europeană îi dă dreptate partidului UKIP în disputa cu PE

Tribunalul UE a anulat joi ”pentru lipsă de imparţialitate” o decizie a Parlamentului European (PE) care ceruse unui partid european dominat de formaţiunea britanică eurosceptică UKIP să returneze fonduri europene în valoare de aproape 173.000 de euro ca urmare a folosirii acestora pentru sondaje înaintea alegerilor legislative din Regatul Unit, în 2015, şi în anul următor în campania pentru Brexit, relatează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

PE a estimat în anul 2016 că Alianţa pentru Democraţie Directă în Europa (ADDE) solicitase fonduri europene pentru a finanţa ”cheltuieli neeligibile”, mai ales în cadrul campaniei pentru ieşirea Regatului Unit din UE. Prin urmare, biroul PE a decis că ADDE trebuie să ramburseze 172.655 de euro şi nu va primi diferenţa rămasă din alocare până la suma de 248.345 de euro.

Citește și : Autoritățile turce au arestat 17 străini suspectaţi de legături cu islamiștii

Conform regulilor europene, finanţarea acordată unui partid politic european nu poate fi folosită pentru finanţarea unor partide la nivel naţional şi nici în campanii pentru referendumuri.

Însă ADDE a contestat la Tribunalul UE decizia Parlamentului European, argumentând că biroul acestuia nu a inclus niciun membru al respectivului partid european, iar una dintre membrele biroului PE a făcut public comentarii ce demonstrează ”ostilitatea şi lipsa ei de imparţialitate” faţă de ADDE.

Tribunalul UE a dat un verdict favorabil ADDE, estimând în hotărârea sa că Parlamentul European trebuie să ofere garanţii care ”să excludă orice îndoială cu privire la lipsa de părtinire” în procesul de luare a deciziilor administrative.

Citește și : Cel puţin 48 de morţi în urma inundaţiilor din Kenya

Respectiva finanţare europeană a fost folosită de UKIP pentru realizarea de sondaje pe tema apartenenţei la UE în Belgia, Franţa, Ungaria, Olanda, Polonia, Suedia şi Regatul Unit. Potrivit verdictului Tribunalului UE, numai fondurile folosite pentru sondajele efectuate în Regatul Unit au încălcat regulile europene care interzic folosirea fondurilor pentru campanii de referendumuri.

Prin urmare, Tribunalul UE a anulat decizia Parlamentului European din 2016. Verdictul poate fi contestat la Curtea de Justiţie a UE.

Tags: ADDEParlamentul EuropeanPEUEUKIP
Categorii: Diaspora