Justiţia franceză a abandonat procedurile judiciare împotriva unui ofiţer dezertor din armata siriană

Publicat:

Justiţia franceză a abandonat procedurile judiciare împotriva lui Sami Kurdi, un fost ofiţer dezertor din armata siriană, suspectat de crime împotriva umanităţii în 2017, declară o sursă judiciară, confirmând astfel o dezvăluire a cotidianului Le Parisien, relatează AFP, potrivit agerpres

O judecătoare de instrucţie antiteroristă pariziană a emis, la 25 ianuarie, o ordonanţă cu privire la abadonarea procedurilor împotriva acestui fost ofiţer, în vârstă de 33 de ani, care locuieşte la Caen.


Citește și : Zelenski va organiza un summit internaţional ‘Platforma Crimeea’, pe data de 23 august

Sami Kurdi a dezertat din armata siriană în februarie 2012 şi s-a alăturat rebeliunii. El a stat de vorbă cu AFP în 2012.

El a părăsit ţara în 2013 şi a reuşit să ajungă în Franţa în octombrie 2013 împreună cu soţia şi cei trei copii, pentru a depune o cerere de azil. Un al patrulea copil s-a născut ulterior.

Oficiul francez de protecţia refugiaţilor şi apatrixilor (Ofpra) i-a semnalat cazul justiţiei, suspectându-l de faptul că a comis sau participat la crime înainte de dezertare.

O procedură judiciară a fost deschisă împotriva sa în aprilie 2017, cu privire la ”crime împotriva umanităţii, tortură şi crime de război”.

Sami Kurdi a fost convocat în vederea unei inculpări la 19 iune 2018, însă a ieşit de la interogatoriu cu statutul de martor asistat, confirmă sursa judiciară citată.

Judecătoarea a semnalat încetarea investigaţiilor în decembrie 2018, potrivit ordonanţei cu privire la abandonarea procedurilor, consultată de AFP, însă, după un an şi jumătate de ”linişte” în dosar, Parchetul Naţional Antiterorist (PNAT) a cerut noi investigaţii, în august 2020.

Citește și : Patru state europene susţin reforma propusă de Comisia Europeană pentru piaţa emisiilor de carbon

Judecătoarea de instrucţie Stéphanie Tacheau a preferat ca până la urmă să închidă dosarul, la 25 ianuarie, subliniind că ”nicio victimă nu s-a manifestat, nicio crimă anume nu-i poate fi imputată, iar potrivit elementelor de la dosar a ales exilul în locul crimelor”.

”Este o satisfacţie, însă rămânem profund şocaţi de deschiderea acestei anchete. El ar fi trebuit să se întâlnească cu instituţia judiciară într-un singur cadru, şi anume al victimei crimelor regimului lui Bashar al-Assad”, declară pentru AFP avocatele Marie Dosé şi Justine Lévy, care l-au apărat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.