X

Justiţia franceză autorizează accesul unui cercetător la arhivele preşedintelui Mitterrand privind Rwanda

Justiţia administrativă franceză i-a permis vineri unui cercetător să consulte arhivele preşedintelui defunct Francois Mitterrand privind Rwanda, aflate în centrul unei controverse privind rolul jucat de Franţa în genocidul din 1994, relatează AFP, scrie agerpres.

Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă din Franţa, consideră că cercetătorul Francois Graner are “un interes legitim de a consulta aceste arhive pentru a-şi alimenta cercetările istorice şi a edifica astfel dezbaterea asupra unei chestiuni de interes public”.

Citește și : Putin este optimist: ‘Majoritatea ruşilor susţin reforma constituţională!’

“Protecţia secretelor de stat trebuie pusă în balanţă cu interesul de a informa publicul privind aceste evenimente istorice”, subliniază Consiliul de Stat.

În consecinţă, justiţia administrativă anulează două decizii precedente ale justiţiei şi ordonă Ministerului Culturii, care s-a opus cererii cercetătorului, să îi permită accesul solicitat la arhive.

“Este o victorie pentru drept, dar şi pentru istorie”, şi-a exprimat satisfacţia avocatul lui Francois Graner, Patrice Spinosi. “De acum cercetătorii, ca şi dl Graner, vor putea avea acces la arhivele prezidenţiale ale lui Francois Mitterrand pentru a face lumină deplină asupra rolului jucat de Franţa în Rwanda în 1994 şi 1995”, a declarat el pentru France Presse.

Citește și : BoJo spune că protestele din UK au fost ‘luate ostatice de extremişti’

Zonele de umbră privind rolul Parisului înainte, în timpul şi după genocidul din Rwanda – care s-a soldat potrivit ONU cu cel puţin 800.000 de morţi între aprilie şi iulie 1994, în primul rând în cadrul minorităţii tutsi – rămâne o sursă recurentă de polemici în Franţa, notează AFP.

Tags: Francois GranerFrancois MitterrandfrantagenocidPatrice SpinosiRwanda
Categorii: Diaspora