X

Justiţia franceză refuză extrădarea în Italia a zece foşti terorişti din organizaţia de extremă stânga Brigăzile Roşii

O curte de apel din Paris a blocat miercuri extrădarea în Italia a zece foşti terorişti din organizaţia de extremă stânga Brigăzile Roşii, informează dpa. Decizia nu este definitivă, potrivit agerpres.  

După decenii de dispute între Franţa şi Italia privind tratamentul teroriştilor care au renunţat la activităţi, cei zece italieni au fost arestaţi în aprilie 2021, în urma aprobării date de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Brigăzile Roşii au comis mai multe asasinate în Italia, în deceniile 1970 şi 1980. Mulţi dintre membrii organizaţiei şi-au găsit adăpost în Franţa, care a refuzat să îi extrădeze. Fostul preşedinte Francois Mitterrand le-a acordat unora dintre ei azil politic, în schimbul renunţării la violenţă.

De atunci, Italia a solicitat extrădarea a circa 200 de foşti terorişti, dintre care, conform autorităţilor de la Roma, cei zece vizaţi de procesul încheiat miercuri s-au remarcat prin crime deosebit de grave. Ei fuseseră deja condamnaţi de justiţia italiană, care emisese pe numele lor mandate de arestare.

Ministrul italian al justiţiei, Marta Cartabia, a reacţionat la sentinţă declarând că respectă decizia instanţei franceze, însă aşteaptă motivarea.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

Tags: Brigăzile Roşiifrantaitaliaparisroma
Categorii: Diaspora