Justiţia franceză reia procesul atacurilor teroriste din 2015

Publicat:

Procesul în cazul atentatelor jihadiste comise în ianuarie 2015 în zona Parisului a fost reluat miercuri, după ce fusese suspendat mai multe săptămâni, transmit AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Principalul subiect abordat în instanţă miercuri dimineaţă a fost starea de sănătate a principalului suspect, Ali Riza Polat (ilustraţie). Acesta a participat la audiere după ce a fost declarat apt pentru proces, deşi potrivit postului de radio Franceinfo el a cerut să fie dus la spital.


Citeşte şi: Riadul respinge orice implicare în asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh

”Cerem din nou ca domnul Polat să fie examinat în mod corespunzător”, a declarat unul dintre avocaţii acestuia, citat de AFP.

Procesul fusese suspendat la finalul lunii octombrie din cauza apariţiei unor cazuri de COVID-19 în rândul acuzaţilor. Reluarea procesului a fost condiţionată de rezultatele unei expertize privind starea de sănătate a principalului suspect, Ali Riza Polat, care încă prezenta simptome ale COVID-19 în urmă cu două săptămâni.

Ali Reza Polat este bănuit a fi un apropiat de-ai lui Amedy Coulibaly, care a împuşcat un poliţist şi a luat ostatici la un supermarket kosher din estul capitalei franceze.

Un număr de 14 persoane sunt judecate începând din 2 septembrie pentru presupusul sprijin logistic acordat autorilor atentatelor din ianuarie 2015 care au vizat redacţia săptămânalului Charlie Hebdo, o poliţistă la Montrouge şi un supermarket kosher din estul Parisului. Aceste atacuri s-au soldat cu 17 morţi şi au provocat o undă de şoc pe plan internaţional. Cei trei autori ai atacurilor au fost ucişi de forţele de securitate franceze.

Citeşte şi: Directorul Frontex se apără în faţa europarlamentarilor

La 7 ianuarie 2015, fraţii Kouachi au atacat redacţia săptămânalului Charlie Hebdo cu arme de luptă, ucigând 12 persoane, printre care caricaturiştii Cabu şi Wolinski, după care au fugit. Periplul lor s-a încheiat după câteva zile la o imprimerie din Dammartin-en-Goele, în apropierea Parisului, unde au fost lichidaţi într-o operaţiune de asalt a GIGN, unitatea pentru intervenţii speciale a jandarmeriei franceze.

Islamistul Amedy Coulibaly a omorât, la 8 ianuarie 2015, o poliţistă franceză la Montrouge, în apropiere de Paris. A doua zi, Coulibaly a ucis patru bărbaţi, toţi evrei, într-o luare de ostatici la un supermarket kosher din estul Parisului. El a fost ulterior ucis în operaţiunea desfăşurată de poliţie pentru eliberarea ostaticilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși SUA au anunțat joi confiscarea a 41 de domenii de internet, despre care...

Cel puţin 78 de morţi şi zeci de dispăruţi după scufundarea unui feribot în RD Congo chiar sub ochii rudelor şi prietenilor pasagerilor

Cel puţin 78 de morţi şi zeci de dispăruţi după scufundarea unui feribot în RD Congo chiar sub ochii rudelor şi prietenilor pasagerilor Cel puţin...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.