X

Justiţia franceză a respins o plângere formulată de victime ale atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Paris privind neglijenţa statului

Justiţia franceză a respins miercuri o plângere formulată de victime ale atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Paris privind neglijenţa statului, acuzat că s-ar face astfel responsabil de atacuri, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Elementele invocate de reclamanţi nu permit stabilirea unei responsabilităţi a statului francez prin supravegherea deficitară a autorilor atacurilor, a indicat într-un comunicat tribunalul administrativ din Paris.

Citește și : Turcia îl menține în arest preventiv pe pastorul american Andrew Brunson, judecat de ”terorism”

Potrivit acestuia, poliţiei nu i se poate imputa faptul că nu a instalat un dispozitiv special de securitate în jurul sălii de spectacole Bataclan. Ancheta lansată după ameninţările de atentat la Bataclan din 2009 nu a dus la niciun rezultat, realitatea unui astfel de proiect neputând fi stabilită, au menţionat judecătorii tribunalului.

“Niciun element nu permite angajarea responsabilităţii statului ca urmare a unei lipse de cooperare a serviciilor de informaţii franceze cu serviciile altor state membre ale Uniunii Europene în materie de terorism”, a mai indicat tribunalul.

Chiar dacă unii dintre atacatorii din noiembrie 2015 se aflau pe o listă de atenţie, aceasta conţinea câteva mii de nume, fiind mai curând un instrument de informare decât un indiciu că o anumită persoană reprezintă un pericol, a precizat curtea.

Samia Maktouf, avocata victimelor şi familiilor victimelor atentatelor comise atunci la Paris şi Saint Denis, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi, a subliniat la şedinţa tribunalului din 4 iulie că “13 noiembrie nu a fost o fatalitate” şi a enumerat “deficienţele legate de lipsa de supraveghere şi vigilenţă a serviciilor de securitate ale statului francez”, evocând totodată circulaţia jihadiştilor în spaţiul Schengen. În momentul atacurilor, nu existau controale la frontiere între Franţa şi Belgia, ambele membre ale spaţiului Schengen. Atacurile au fost planificate în principal în Siria şi Belgia, aminteşte dpa.

Citește și : Germania caută o înţelegere cu Trump (Politico)

Avocata a denunţat şi neintervenţia soldaţilor din operaţiunea Sentinelle, forţă creată după atentatele din ianuarie 2015, soldate în total cu 17 morţi în Paris şi împrejurimi. Unele dintre victime şi rude ale victimelor şi-au exprimat indignarea faţă de faptul că militarii din această forţă, prezenţi în apropierea sălii Bataclan – unde 90 de oameni au murit la 13 noiembrie 2015 – nu aveau dreptul de a interveni, iar la 8 iunie a fost depusă în acest sens o plângere penală pentru “neacordare de asistenţă unei persoane aflate în pericol”.

Tags: atentateBataclanJustiţianeglijenţa statuluiparisvictime
Categorii: Diaspora