X

Justiţia iraniană a inculpat nouă persoane în cazul asasinării unui cunoscut expert în fizică nucleară

Justiţia iraniană a inculpat nouă persoane în cazul asasinării unui cunoscut expert în fizică nucleară, a anunţat marţi Massud Setayeshi, purtătorul de cuvânt al puterii judiciare, relatează AFP, potrivit agerpres.

Ele sunt acuzate de “corupţie pe pământ”, un termen pe care autorităţile iraniene îl folosesc pentru a desemna o gamă largă de fapte grave, şi de “cooperare cu Israel”, pasibile de pedeapsa cu moartea, pentru asasinarea în noiembrie 2020 a lui Mohsen Fakhrizadeh, a precizat el.

Citește și : Peste 6.700 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (OHCHR)

“Alte acuzaţii au fost aduse împotriva altor şase inculpaţi”, a adăugat el, fără a oferi detalii.

Mohsen Fakhrizadeh, care era supus unor sancţiuni americane pentru rolul său în programul nuclear iranian, a fost ucis în apropiere de Teheran într-un atac comis asupra convoiului său.

Procurorul Teheranului, Ali Salehi, a anunţat că “15 persoane sunt anchetate” în acest caz, conform agenţiei de presă Tasnim, care nu le numeşte.

Iranul a acuzat Israelul că a comandat atentatul, comis în opinia Teheranului, printre altele, cu ajutorul unei mitraliere comandate prin satelit.

Citește și : Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile

Israelul nu a reacţionat niciodată la aceste acuzaţii.

În 2018, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a prezentat pe Fakhrizadeh ca fiind directorul unui program nuclear militar secret a cărui existenţă a fost întotdeauna negată de Iran.

Tags: coruptiefizică nuclearăisraelMohsen Fakhrizadeh
Categorii: Sinteze