X

Justiţia iraniană confirmă că un rapper aflat în detenţie riscă pedeapsa cu moartea

Un rapper iranian, arestat la sfârşitul lunii octombrie după ce şi-a exprimat sprijinul pentru protestele antiguvernamentale din Iran, riscă pedeapsa cu moartea, a confirmat duminică Autoritatea judiciară, potrivit AFP, potrivit agerpres

Rudele lui Toomaj Salehi declaraseră sâmbătă că procesul său s-a deschis în aceeaşi zi în spatele uşilor închise, fără nicio reprezentare legală, acesta fiind acuzat de a fi un “duşman al lui Dumnezeu” şi de “corupţie pe pământ”, infracţiuni pasibile de pedeapsa cu moartea în Iran.

Citește și:  Proteste în China față de restricțiile COVID. Oamenii cer demisia președintelui Xi Jinping – VIDEO

“Procesul nu a avut încă loc, însă actul de acuzare împotriva lui Toomaj Salehi a fost redactat şi trimis” instanţelor din oraşul Isfahan (centru), a declarat Assadollah Jafari, şeful Autorităţii judiciare din provincia cu acelaşi nume, citat de agenţia Autorităţii judiciare Mizan Online.

“El este acuzat de corupţie pe pământ prin răspândirea de minciuni pe internet, de propagandă împotriva sistemului, de formarea şi conducerea unor grupuri ilegale cu scopul de a perturba securitatea prin cooperarea cu un guvern ostil Iranului şi de incitare la comiterea de acte violente”, a adăugat acesta.

Iranul este scena unei mişcări de protest declanşate la 16 septembrie de moartea Mahsei Amini, o tânără kurdă în vârstă de 22 de ani, care a decedat după ce a fost arestată de poliţia de moravuri din Teheran.

Autorităţile denunţă aceste proteste drept “revolte”, despre care spun că sunt încurajate de Occident.

La 2 noiembrie, agenţia oficială de presă Irna a difuzat o înregistrare arătându-l, potrivit acesteia, pe Salehi, legat la ochi şi mărturisind că “a comis o greşeală”. Activiştii susţin însă că este vorba despre o “mărturisire forţată”.

Citește și: Morawiecki: În loc să lupte cu soldații, Rusia aduce moartea, foametea și hipotermia civililor

 

Înainte de arestarea sa, rapperul criticase autorităţile într-o declaraţie pentru postul canadian CBC. “Aveţi de-a face cu o mafie gata să ucidă întreaga naţiune (…) pentru a-şi păstra puterea, banii şi armele”, declarase el.

De la începutul protestelor, instanţele au pronunţat deja şase condamnări la moarte. Potrivit datelor oficiale, peste 2.000 de persoane au fost inculpate.

Tags: moarterapperToomaj Salehi
Categorii: Sinteze