X

Justiţia israeliană respinge petiţiile palestinienilor ameninţaţi cu expulzarea într-o zonă deşertică din Cisiordania

ONG-uri israeliene au criticat joi respingerea de către Curtea Supremă israeliană a unor petiţii depuse de palestinieni ameninţaţi cu expulzarea într-o zonă deşertică din Cisiordania ocupată, considerată de armata israeliană zonă de instrucţie, relatează AFP, potrivit agerpres

Miercuri, cea mai înaltă jurisdicţie israeliană a dat dreptate armatei, statuând că regiunea Massafer Yatta, unde se află 12 sate palestiniene în deşertul Iudeei, la extremitatea sudică a Cisiordaniei, era un teren de tir în anul 1980. Această decizie deschide astfel calea unei posibile expulzări a locuitorilor.

Citește și : Macron se va întâlni la Berlin cu Olaf Scholz

 

“După peste 20 de ani de proceduri judiciare, Înalta Curte de justiţie din Israel a statuat ieri (4 mai), că transferul forţat a sute de palestinieni din casele lor şi distrugerea comunităţilor lor – în scopul manifest de a le ocupa pământurile – (…) este legal”, a criticat ONG-ul israelian anticolonizare B’Tselem într-un comunicat.

“Curtea supremă a autorizat oficial ca familii întregi, cu copiii şi vârstnicii lor, să fie lăsate fără acoperiş deasupra capului”, a declarat Asociaţia pentru Drepturi Civice în Israel (ACRI).

În anii 1980, armata a stabilit ca aceste 3.000 de hectare să devină “terenul de tir 918” pentru militarii săi, invocând faptul că sectorul nu a fost locuit de manieră permanentă.

Locuitorii, circa o mie de palestinieni repartizaţi în 12 cătune izolate care s-au sedentarizat progresiv, afirmă că se aflau aici din secolul al XIX-lea, mult înainte ca armata israeliană să ocupe Cisiordania începând din 1967.

Citește și : UE acordă încă 52 de milioane euro Republicii Moldova

Expulzaţi mai întâi din zonă în 1999, ei au fost autorizaţi să revină în aşteptarea deciziei Curţii Supreme, sesizată de o organizaţie israeliană pentru apărarea drepturilor omului.

O examinare a fotografiilor aeriene dă dreptate armatei, a declarat judecătorul David Mintz, care a estimat că “petiţionarii nu au reuşit să dovedească” faptul că locuiau permanent în regiune înainte ca ea să fie declarată teren de tir. “Concluzia este deci că petiţiile trebuie respinse”, a adăugat el.

Tags: ACRIB'TselemcisiordaniaMassafer Yatta
Categorii: Sinteze