Justiția japoneză autorizează revizuirea procesului ‘celui mai vechi’ condamnat la moarte din lume

Publicat:

Curtea Supremă a Japoniei a confirmat un verdict ce autorizează revizuirea procesului împotriva unui japonez considerat “cel mai vechi” condamnat la moarte din lume, au anunţat miercuri avocaţii săi, informează AFP, potrivit agerpres.

Iwao Hakamada, în prezent în vârstă de 84 de ani, s-a aflat de 48 de ani pe culoarul morţii, după ce a fost condamnat în 1968 la pedeapsa capitală pentru un cvadruplu asasinat.


Citește și : Marocul a semnat cu Israelul declaraţia de relaţii diplomatice

Acest japonez a recunoscut crima după săptămâni de interogatorii în detenţie, înainte de a retracta. De atunci el nu încetează să susţină că este nevinovat, însă pedeapsa capitală i-a fost confirmată în 1980.

Acest fost boxer a fost eliberat în 2014, un tribunal admiţând dubii cu privire la vinovăţia sa în baza unor teste ADN şi decizând să-i ofere un nou proces. Însă – lovitură de teatru în 2018 – în urma unui apel al Parchetului, Înalta Curte de la Tokyo a pus la îndoială fiabilitatea testelor şi a anulat decizia. De atunci, Iwao Hakamada aşteaptă, în libertate, ca membrii Curţii Supreme să decidă în dosarul său.

“Curtea Supremă a luat azi decizia de a casa decizia Înalţii Curţi din Tokyo”, împiedicându-l pe Hakamada să fie din nou judecat, a scris pe blogul său avocatul său Yoshiyuki Todate. “Faptul să drumul spre revizuirea procesului nu a fost blocat este binevenit”, a adăugat el.

Susţinătorii lui Iwao Hakamada acuză sechelele psihologice pe care i le-au provocat cele patru decenii petrecute în celulă, în aşteptarea morţii.

Citește și : Fiul unor imigranţi mexicani va prelua locul lăsat liber de Kamala Harris în Senatul american

În ultimii ani, cererile pentru revizuirea de procese s-au înmulţit în arhipelagul nipon, din cauza schimbărilor din justiţie, printre care înfiinţarea de curţi cu juraţi pentru infracţiunile grave şi faptul că procurorii trebuie să prezinte apărării dovezile materiale, ceea ce nu era valabil până acum.

De la începutul anilor 1980, patru condamnaţi la moarte a fost achitaţi în Japonia, după mai multe decenii de la prima sentinţă pronunţată împotriva lor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Concursul pentru șefia Metalferos: O singură candidatură validată, fost lider PAS

Concursul pentru șefia Metalferos: O singură candidatură validată, fost lider PAS La proba interviului pentru funcția de șef al întreprinderii Metalferos a fost admis un...

Kuleba acuză Rusia: Senatorul american a fost păcălit printr-un deepfake

Kuleba acuză Rusia: Senatorul american a fost păcălit printr-un deepfake Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a declarat astăzi că senatorul american Ben Cardin...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Grănicerii letoni raportează presiuni continue la frontiera cu Belarusul

Grănicerii letoni raportează presiuni continue la frontiera cu Belarusul Letonia continuă să înregistreze numeroşi migranţi care încearcă să treacă frontiera din Belarus, a declarat vineri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.