Justiţia kenyană ridică pentru 7 zile interdicţia asupra fimului “Rafiki” pentru a-i permite să obţină nominalizarea la Oscar

Publicat:

Justiţia kenyană a ridicat vineri pentru şapte zile cenzura asupra filmului kenyan “Rafiki”, interzis în această ţară pe motiv că are ca subiect o poveste dragoste între două femei, pentru a-i permite să obţină nominalizarea la Oscar, relatează AFP, potrivit agerpres.

Sesizată de regizoarea lungmetrajului, Wanuri Kahiu, şi ONG-ul Creative Economy Working Group (CEWG), Înalta Curte din Nairobi a precizat totuşi că filmul nu va putea fi văzut decât de adulţi care îşi dau consimţământul.


Citește și : 12 morți și 14 răniți într-un nou atac jihadist în nordul Mozambicului

Încă sub incidenţa legilor care datează din timpul colonialismului britanic, homosexualitatea rămâne ilegală în Kenya, iar comisia kenyană de cenzură a interzis filmul din cauza “temei sale homosexuale şi a scopului său evident de a promova lesbianismul în Kenya, ceea ce este ilegal şi afectează cultura şi valorile morale ale poporului kenyan”.

Or criteriile de selecţie pentru Oscar la categoria cel mai bun film într-o limbă străină impun “o lansare a filmului în ţara care îl propune între 1 octombrie 2017 şi 30 septembrie 2018” şi asta “pentru o perioadă de şapte zile consecutive într-o sală de cinema cu scop comercial”.

Data limită de 30 septembrie apropiindu-se, decizia de difuzare a filmului a fost obţinută întrucât, a argumentat judecătoarea Wilfrida Okwany, dacă Wanuri Kahiu “va rata înscrierea în cursa pentru nominalizări, niciun tribunal nu va avea capacitatea de a judeca o plângere care va solicita compensări pentru celebritatea, gloria şi expunerea pe care le-ar fi putut aduce o nominalizare la Oscar”.

În plus, a adăugat judecătoarea, tribunalul “nu trebuie să determine dacă homosexualitatea este bună sau rea, dacă este morală sau imorală, ci dacă un artist sau un regizor are dreptul, exercitându-şi dreptul la libertate de expresie şi creativitate artistică, să regizeze un film pe o temă homosexuală”.

Regizoarea Wanuri Kahiu a reacţionat pe Twitter. “Plâng. Sunt într-un aeroport francez. Ce bucurie! Constituţia noastră este puternică! Mulţumesc libertăţii de expresie!!! Am făcut-o! Vom furniza foarte curând informaţii privind difuzarea filmului la Nairobi”, a precizat ea.

Citește și : Dominic Raab acuză UE că ‘pune frână’ negocierilor privind Brexit

Pe contul de Twitter al filmului “Rafiki” s-a publicat informaţia că filmul va fi difuzat într-un cinematograf din Nairobi între 23 şi 29 septembrie.

Comisia kenyană de cenzură, deşi şi-a exprimat “tristeţea” că “un film care glorifică homosexualitatea va fi un instrument publicitar al ţării în străinătate”, a precizat într-un comunicat că va respecta decizia justiţiei după ce va primi o notificare oficială.

“Rafiki” a fost în luna mai primul film kenyan selecţionat la Cannes, unde a fost prezentat în cadrul secţiunii “Un Certain regard”.

Pelicula este o adaptare a romanului ugandezei Monica Arac Nyeko, “Rafiki” (“prieten” în swahili), şi spune povestea dragostei fulgerătoare între două tinere femei care fac parte din tabere politice opuse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă

Fostul portar al Germaniei, Jens Lehmann, amendat cu 135.000 de euro după ce a deteriorat garajul vecinului său cu o drujbă Jens Lehmann a fost...

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni

UE examinează acordarea unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni Uniunea Europeană examinează posibile soluții de oferire a unui ajutor de urgență pentru agricultorii moldoveni...

Dezinformarea TikTok îndepărtează femeile de pilula contraceptivă în Marea Britanie și riscă sarcini nedorite

Dezinformarea TikTok îndepărtează femeile de pilula contraceptivă în Marea Britanie și riscă sarcini nedorite Serviciul Național de Sănătate (NHS) a avertizat că un număr tot...

Traficul rutier suspendat și mâine în PMAN; Au loc două evenimente sportive

Traficul rutier suspendat și mâine în PMAN; Au loc două evenimente sportive În contextul desfășurării unor competiții sportive, traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.