X

Justiţia kenyană ridică pentru 7 zile interdicţia asupra fimului “Rafiki” pentru a-i permite să obţină nominalizarea la Oscar

Justiţia kenyană a ridicat vineri pentru şapte zile cenzura asupra filmului kenyan “Rafiki”, interzis în această ţară pe motiv că are ca subiect o poveste dragoste între două femei, pentru a-i permite să obţină nominalizarea la Oscar, relatează AFP, potrivit agerpres.

Sesizată de regizoarea lungmetrajului, Wanuri Kahiu, şi ONG-ul Creative Economy Working Group (CEWG), Înalta Curte din Nairobi a precizat totuşi că filmul nu va putea fi văzut decât de adulţi care îşi dau consimţământul.

Citește și : 12 morți și 14 răniți într-un nou atac jihadist în nordul Mozambicului

Încă sub incidenţa legilor care datează din timpul colonialismului britanic, homosexualitatea rămâne ilegală în Kenya, iar comisia kenyană de cenzură a interzis filmul din cauza “temei sale homosexuale şi a scopului său evident de a promova lesbianismul în Kenya, ceea ce este ilegal şi afectează cultura şi valorile morale ale poporului kenyan”.

Or criteriile de selecţie pentru Oscar la categoria cel mai bun film într-o limbă străină impun “o lansare a filmului în ţara care îl propune între 1 octombrie 2017 şi 30 septembrie 2018” şi asta “pentru o perioadă de şapte zile consecutive într-o sală de cinema cu scop comercial”.

Data limită de 30 septembrie apropiindu-se, decizia de difuzare a filmului a fost obţinută întrucât, a argumentat judecătoarea Wilfrida Okwany, dacă Wanuri Kahiu “va rata înscrierea în cursa pentru nominalizări, niciun tribunal nu va avea capacitatea de a judeca o plângere care va solicita compensări pentru celebritatea, gloria şi expunerea pe care le-ar fi putut aduce o nominalizare la Oscar”.

În plus, a adăugat judecătoarea, tribunalul “nu trebuie să determine dacă homosexualitatea este bună sau rea, dacă este morală sau imorală, ci dacă un artist sau un regizor are dreptul, exercitându-şi dreptul la libertate de expresie şi creativitate artistică, să regizeze un film pe o temă homosexuală”.

Regizoarea Wanuri Kahiu a reacţionat pe Twitter. “Plâng. Sunt într-un aeroport francez. Ce bucurie! Constituţia noastră este puternică! Mulţumesc libertăţii de expresie!!! Am făcut-o! Vom furniza foarte curând informaţii privind difuzarea filmului la Nairobi”, a precizat ea.

Citește și : Dominic Raab acuză UE că ‘pune frână’ negocierilor privind Brexit

Pe contul de Twitter al filmului “Rafiki” s-a publicat informaţia că filmul va fi difuzat într-un cinematograf din Nairobi între 23 şi 29 septembrie.

Comisia kenyană de cenzură, deşi şi-a exprimat “tristeţea” că “un film care glorifică homosexualitatea va fi un instrument publicitar al ţării în străinătate”, a precizat într-un comunicat că va respecta decizia justiţiei după ce va primi o notificare oficială.

“Rafiki” a fost în luna mai primul film kenyan selecţionat la Cannes, unde a fost prezentat în cadrul secţiunii “Un Certain regard”.

Pelicula este o adaptare a romanului ugandezei Monica Arac Nyeko, “Rafiki” (“prieten” în swahili), şi spune povestea dragostei fulgerătoare între două tinere femei care fac parte din tabere politice opuse.

Tags: femeihomosexualitateKenyaONGOscarRafiki
Categorii: Știrile zilei