X

Justiția londoneză recunoaște responsabilitatea unui militant al IRA în atentatul din Hyde Park din 1982

Un tribunal londonez a recunoscut miercuri responsabilitatea militantului IRA (Armata Republicană Irlandeză) John Downey în atentatul cu bombă comis în 1982 în Hyde Park, dând dreptate familiilor a patru soldaţi ucişi atunci, informează AFP, potrivit agerpres.

Downey a fost un “participant activ” în acest “atac deliberat şi foarte bine planificat ce a vizat membri ai armatei”, a declarat judecătorul Curţii Supreme de la Londra, făcându-şi publică decizia la finalul acestei acţiuni civile.

Citește și : François Hollande vrea o nouă FORȚĂ de stânga în Franţa

Suspectul nu poate fi urmărit penal din cauza amnistiei de care beneficiază.

Soldaţii Roy Bright, 36 de ani, Dennis Daly, 23 de ani, Simon Tipper, 19 ani, şi Jeffrey Young, 19 ani, membri ai cavaleriei regale, au fost ucişi de explozia unei bombe la 20 iulie 1982, în timp ce patrulau călare în acest parc din centrul Londrei.

Atentatul, în care au mai fost rănite 31 de persoane şi ucişi şapte cai, a avut loc în timpul “tulburărilor” (The Troubles) ce au marcat provincia britanică a Irlandei de Nord timp de trei decenii, începând cu 1969, în care s-au confruntat unioniştii majoritar protestanţi şi republicanii majoritar catolici şi care s-au soldat în total cu circa 3.500 de morţi.

Principal suspect al atentatului, Downey a negat permanent orice implicare, însă amprentele sale digitale au fost descoperite pe două tichete de staţionare având legătură cu maşina-capcană folosită în atac.

El a beneficiat în 2014 de o amnistie, pe motiv că a primit în 2007 o scrisoare oficială în care îi era garantat că nu va mai fi urmărit penal niciodată.

Familiile victimelor au decis cu toate acestea să intenteze împotriva lui un proces civil, hotărâţi să obţină “justiţie” la 37 de ani după dramă.

Citește și : Cu câteva ore înainte de votul istoric din Camera Reprezentanţilor, Trump se declară nevinovat: ‘NU am făcut nimic rău!’

Downey nu a asistat la proces, fiind deţinut în prezent în Irlanda de Nord, suspectat de uciderea a doi soldaţi ai Regimentului de Apărare Ulster (UDR), în 1972.

Tribunalul londonez trebuie acum să decidă sumele despăgubirilor ce vor trebui acordate familiilor victimelor.

Tags: atentbombaIRAJohn DowneylondraThe Troubles
Categorii: Diaspora