Justiţia maghiară reduce pedeapsa unui sirian care s-a bătut cu forţele de ordine

Publicat:

Justiţia ungară a redus joi, în apel, de la şapte la cinci ani de închisoare condamnarea unui sirian acuzat de participare la violenţe între migranţi şi forţele de ordine în 2015, transmite AFP, potrivit agerpres.

Justiţia a confirmat însă că sirianul Ahmed Hamed se face vinovat de ‘act de terorism’ prin participarea la ciocnirile din timpul valului de migraţie din vara lui 2015.


Citeşte şi: Liderii UE au făcut progrese minore în discuţiile privind migraţia

Acest cap de acuzare a suscitat, de la debutul cazului, proteste din partea unor organizaţii umanitare, care au văzut în el simbolul politicii considerate represive a guvernului lui Viktor Orban faţă de migranţi.

Ahmed Hamed, 41 de ani, domiciliat în Cipru de zece ani, este acuzat că a aruncat cu obiecte contondente asupra poliţiei ungare, care tocmai închisese graniţa cu Serbia în septembrie 2015, blocând sute de migranţi pe ruta spre Europa Occidentală.

Sirianul a relatat că şi-a părăsit soţia şi cele două fetiţe în august 2015, plecând să-şi ajute părinţii vârstnici şi alţi şase membri de familie să fugă din Siria spre Europa. O lună mai târziu, s-au găsit blocaţi la frontieră după decizia Budapestei de a închide graniţa.

Un prim verdict, pronunţat la finele lui 2016, l-a condamnat la 10 ani de detenţie, dar a fost anulat. În martie trecut, justiţia l-a condamnat pe sirian la şapte ani de închisoare.

După plasarea sirianului în detenţie, în urmă cu trei ani, cazul său a mobilizat numeroase ONG-uri, care îl consideră pe Hamed un ‘ţap ispăşitor’. SUA au criticat ‘o interpretare largă a ceea ce constituie ‘terorism”, iar Parlamentul European a denunţat, la rândul său, tratamentul aplicat sirianului.

Vezi şi: Probleme mari pentru un avion de pasageri indian. 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale – VIDEO

Acest verdict este ‘convergenţa periculoasă a legilor antiteroriste ale Ungariei şi a represiunii sale nemiloase contra refugiaţilor şi migranţilor’, a subliniat Amnesty International după precedentul proces.

Ahmed Hamed mai este considerat vinovat de orchestrarea violenţelor cu ajutorul unui megafon, la 16 septembrie 2015, când în jur de 15 poliţişti au fost răniţi în tentativa a peste 100 de migranţi de a forţa gardul de frontieră la Roszke (sudul Ungariei).

Sirianul le-a explicat însă judecătorilor că şi-a folosit cunoştinţele de engleză pentru a servi ca mediator între migranţi şi poliţie, intenţie confirmată de o înregistrare video din ziua respectivă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.