X

Justiţia olandeză dă dreptate Rusiei într-un proces cu oligarhii de la Yukos

Rusia a obţinut vineri o victorie parţială în disputa legală de miliarde de dolari cu foştii acţionari ai companiei Yukos, între timp desfiinţată, potrivit unui verdict al Curţii supreme de la Haga, relatează dpa, potrivit agerpres.

Vineri, Înaltul Consiliu al Olandei, cum este cunoscută oficial Curtea supremă, a anulat parţial un verdict al Curţii de Apel şi a trimis cazul înapoi la tribunalul competent într-un punct.

Citeşte şi: Cel puţin 379 de oameni au murit din cauza selfie-urilor – Black News

Acest lucru înseamnă că nu există încă o decizie privind plata a peste 50 de miliarde de dolari cu titlu de despăgubiri în disputa legală, care durează deja de şapte ani.

În 2014, un tribunal internaţional de arbitraj de la Haga a acordat foştilor acţionari despăgubiri de 50 de miliarde de dolari, întrucât Yukos a fost expropriată pe nedrept.

După doi ani, tribunalul districtual din Haga a decis anularea despăgubirilor, după ce Rusia a deschis o acţiune în instanţă. Foştii acţionari au făcut apel la decizie şi justiţia a decis că despăgubirile acordate de prima instanţă rămân valabile. Moscova a făcut din nou apel la Înaltul Consiliu.

Judecătorii au susţinut acum apelul depus de Moscova într-un singur punct. Curtea de Apel a respins în mod eronat, din motive procedurale, obiecţia Rusiei că acţionarii au comis fraudă în procesul de arbitraj.

Curtea de Apel trebuie să decidă acum asupra substanţei acestei chestiuni într-un nou proces.

Yukos s-a aflat în proprietatea fostului oligarh Mihail Hodorkovski, un critic dur al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Citeşte şi: Goldman avertizează asupra riscului de întrerupere a industriei europene în această iarnă – Black News

Rusia a declarat insolvenţa companiei în 2006, pe motiv că Hodorkovski nu ar fi plătit taxe de miliarde de euro. Compania a fost desfiinţată, iar Hodorkovsi s-a aflat în închisoare 10 ani, până când a fost eliberat în 2013.

Totuşi, curtea de arbitraj a ajuns la concluzia că scopul a fost “eliminarea lui Hodorkovski ca potenţial rival al preşedintelui Putin şi însuşirea proprietăţii Yukos”.

Tags: Curtea SupremăHagaÎnaltul Consiliu al OlandeiMihail HodorkovskimoscovaolandaVladimir PutinYukos
Categorii: Diaspora