X

Justiţia olandeză îşi declină competenţa în procesul în care Benny Gantz este acuzat de moartea a şase palestinieni

O curte de apel din Ţările de Jos şi-a declinat marţi competenţa într-un dosar în care ministrul apărării israelian Benny Gantz fusese acuzat pentru moartea a şase palestinieni în timpul loviturilor aeriene israeliene din 2014 din Fâşia Gaza, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”Tribunalele olandeze nu au competenţa de a judeca cererea” întrucât ea implică personal militar care punea în aplicare politica statului israelian, a declarat Curtea de Apel din Haga, confirmând astfel decizia luată în ianuarie 2020 de un tribunal în primă instanţă.

Citeşte şi: Trump: ‘Biden a pus în pericol relaţiile cu Regatul Unit prin înlăturarea bustului lui Churchill din Biroul Oval’ – Black News

Olandezo-palestinianul Ismail Ziada i-a acţionat în justiţie pe Gantz şi pe un alt fost lider militar israelian, reclamând daune nespecificate, în conformitate cu regulile olandeze privind jurisdicţia universală.

Jurisdicţia universală le permite ţărilor să se adreseze justiţiei în cazul unor infracţiuni grave precum crime de război şi tortură, indiferent de locul comiterii faptelor. Prima instanţă a decis însă că principiile jurisdicţiei universale pot fi aplicate pentru responsabilitate penală individuală, dar nu în cazuri civile.

Ziada a contestat această hotărâre, argumentând că jurisdicţia universală trebuie să se aplice şi în cazuri civile dacă presupusa faptă a implicat încălcări grave ale legislaţiei umanitare internaţionale. El a cerut ca judecătorii curţii de apel să revoce decizia tribunalului în primă instanţă, care practic îi acordase imunitate lui Benny Gantz.

Gantz, un militar de carieră devenit politician, a fost comandant-şef al forţelor armate israeliene în timpul conflictului din 2014 contra militanţilor palestinieni în Fâşia Gaza, când a avut loc incidentul în cauză.

Citeşte şi: Israelul întăreşte controlul asupra exportului de produse informatice – Black News

Aproximativ 2.200 de palestinieni au decedat în acel conflict, până la 1.500 dintre ei fiind civili, potrivit datelor ONU. Ismail Ziada a afirmat că rudele sale au fost ucise atunci când locuinţa familiei sale din Gaza a fost bombardată în timpul unei lovituri aeriene israeliene în iunie 2014.

În rândul israelienilor s-au înregistrat 72 de morţi, dintre care 67 de militari şi cinci civili.

Tags: Benny GantzCurtea de Apelfasia gazaHagaIsmail ZiadaisraelȚările de Jos
Categorii: Știrile zilei