Justiţia palestiniană acuză oficial 14 membri ai forţelor de securitate de moartea unui critic al lui Abbas

Publicat:

Justiţia palestiniană a acuzat oficial, luni, 14 membri ai forţelor de securitate palestiniene pentru moartea lui Nizar Banat, un militant şi critic al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, decedat în iunie la scurt timp după arestarea sa, notează AFP, potrivit agerpres

Prezenţi în cursul arestării şi detenţiei lui Nizar Banat, cei 14 au fost acuzaţi de “lovituri care au provocat moartea, abuz de putere şi încălcarea instrucţiunilor de securitate”, a anunţat purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate palestiniene, Talal Dweikat.


Citește și : Ungaria a pus piatra de temelie pentru Fabrica Naţională de Vaccinuri în Debrecen

Originar din regiunea Hebron, în sudul Cisiordaniei ocupate, Nizar Banat era cunoscut pentru videoclipurile sale postate pe reţelele de socializare criticând Autoritatea Palestiniană condusă de Mahmoud Abbas, pe care l-a acuzat de corupţie.

Nizar Banat fusese arestat în zorii zilei de 24 iunie în casa unchiului său la Dura, în apropiere de Hebron, apoi condus la închisoare, unde starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid, potrivit autorităţilor locale.

Medicul legist responsabil cu autopsia lui a semnalat lovituri la cap, piept, gât, picioare şi mâini. Mai puţin de o oră s-a scurs între lovituri şi deces, a indicat el în iunie.

De la moartea sa, manifestaţii au fost organizate frecvent la Ramallah, sediul Autorităţii Palestiniene, participanţii scandând “Abbas, cară-te!” şi “Justiţie pentru Nizar”.

În faţa contestaţiei, Autoritatea Palestiniană a format un comitet, condus de Ministerul Justiţiei, pentru a ancheta în legătură cu această moarte.

Într-un comunicat, Talal Dweikat a precizat că ancheta a fost transferată unui tribunal militar care va fi însărcinat cu desfăşurarea procesului.

Întrebat de AFP, fratele lui Nizar Banat, Ghassan, a spus că familia “a respins” decizia justiţiei palestiniene.

Citește și : Guvernul sloven, obligat de justiție să finanţeze agenţia de presă STA

“Credem că îi foloseşte pe cei 14 membri ai forţelor de securitate ca ţap ispăşitor. Aceşti militari şi ofiţeri nu au venit să-l aresteze pe Nizar şi să-l omoare de capul lor, au primit un ordin. Iar faptul că toţi au rămas tăcuţi încă din primul moment dovedeşte că autorităţile le-au promis că îi vor apăra”, a adăugat el.

Familia lui Nizar Banat, care acuză Autoritatea Palestiniană că l-a “asasinat”, lucru pe care oficialii îl neagă, a sesizat deja justiţia britanică la sfârşitul lui iulie “pe baza competenţei universale” şi a solicitat ajutorul ONU pentru a ancheta în acest dosar sensibil.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.