Justiţia poloneză abandonează ancheta împotriva istoricului american Jan Tomasz Gross pentru ofensă adusă naţiunii

Publicat:

Justiţia poloneză a anunţat miercuri că a clasat, fără urmărire penală, ancheta cu privire la o posibilă ofensă adusă naţiunii poloneze de către istoricul american Jan Tomasz Gross, care îi acuzase pe polonezi că ar fi “ucis mai mulţi evrei decât germanii” în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit AFP, scrie agerpres.

Ancheta fusese lansată în octombrie 2015 de către Parchetul din Katowice (sud), după apariţia unui articol al lui Gross în ziarul german Die Welt.


Citește și : Ursula von der Leyen: În materie de apărare, NATO şi UE sunt complementare, nu rivale

Acest istoric de origine evreiască poloneză căuta să explice prin antisemitismul polonezilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial lipsa lor de solidaritate cu migranţii sirieni care vin în prezent în număr mare în Europa.

“Polonezii pot pe drept cuvânt să se simtă mândri de rezistenţa societăţii lor împotriva naziştilor, dar de fapt ei au ucis mai mulţi evrei decât germanii în timpul războiului”, scrisese el atunci, provocând indignare deopotrivă în rândul autorităţilor şi cetăţenilor simpli din Polonia.

Parchetul primise peste 100 de reclamaţii din partea unor persoane fizice şi organizaţii care s-au declarat ofensate de aceste afirmaţii.

Pedeapsa pe care o riscă orice persoană care insultă public naţiunea poloneză poate fi de până la trei ani de închisoare.

“Biroul procurorului nu are sarcina de a reglementa litigii istorice”, a indicat Marta Zawada-Dybek, purtătoare de cuvânt a Parchetului din Katowice, într-un comunicat.

Numeroase expertize istorice comandate de parchet au constatat că “nu există date clare şi convingătoare privind numărul de persoane de naţionalitate evreiască şi germană care şi-au găsit moartea din cauza acţiunilor polonezilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, potrivit comunicatului.

Parchetul a indicat de asemenea că “autorul articolului nu a acţionat cu scopul direct de a defăima naţiunea poloneză sau Republica Polonia” şi că el a demonstrat de asemenea că “în timpul războiului, polonezii au dat dovadă de o atitudine eroică şi că formau grupul cel mai numeros printre cei care au fost recompensaţi cu medalia ‘Drept printre naţiuni’ pentru că au salvat evrei”.

Citește și : Margarita Robles preia conducerea diplomaţiei spaniole după plecarea lui Josep Borrell

Gross este cunoscut în special pentru cartea sa “Vecinii” apărută în 2000, în care el descrie masacrarea evreilor la Jedwabne (nord-estul Poloniei), arşi de vii într-un grajd de către vecinii lor polonezi în 1941.

În trecut, el a făcut obiectul unor anchete preliminare pentru alte două cărţi asupra relaţiilor între evrei şi polonezi, dar parchetul nu a găsit motive pentru a-l acuza de ofensă adusă naţiunii poloneze.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.