X

Justiția poloneză interzice o organizaţie de fani ai lui Adolf Hitler

Tribunalul din oraşul polonez Gliwice din regiunea Silezia a decis miercuri dizolvarea unei asociaţii ai cărei membri au aniversat, în mai 2017, 128 de ani de la naşterea lui Adolf Hitler, transmite presa poloneză preluată de AFP, potrivit agerpres.

Instanţa a stabilit că membrii mişcării Mândrie şi Modernitate (DiN) nu aveau cum să nu cunoască semnificaţia adunării lor, care a avut loc într-o pădure, în apropierea localităţii Wodzislaw Slaski, unde îşi are sediul asociaţia.

Citește și : Atentat cu maşină-capcană în Siria: Doi adulţi şi trei copii au fost ucişi!

“Caracterul acestui eveniment este mai presus de orice îndoială, anume acceptarea sau chiar susţinerea personalităţii conducătorului german”, a declarat judecătoarea Bozena Klimaszewska.

Televiziunea privată TVN24 a realizat un reportaj în care pot fi văzuţi bărbaţi în uniforme naziste, prezentând salutul nazist, în mijlocul unor drapele roşii cu svastică, fixate de copaci, în faţa unui altar improvizat cu un portret al lui Hitler. Difuzarea materialului a provocat indignare în Polonia, în ianuarie 2018, atât în rândul conservatorilor aflaţi la guvernare, cât şi al opoziţiei liberale.

Şase participanţi la reuniunea organizată de liderul DiN, Mateusz Sitkiewitz, sunt inculpaţi într-un alt proces, sub acuzaţia de promovare a regimului nazist. Ei se consideră nevinovaţi, nu recunosc că sunt adepţii ideologiei naziste şi susţin că adunarea la care au luat parte era privată. În cursul anchetei care a urmat difuzării reportajului, din locuinţele lor au fost confiscate drapele, însemne şi publicaţii cu simboluri naziste.

Citește și : Securitatea Marii Britanii va fi ŞUBREZITĂ de un Brexit dur

În al doilea război mondial, declanşat prin invadarea Poloniei de către Germania condusă de Hitler, şi-au pierdut viaţa şase milioane de cetăţeni polonezi, dintre care trei milioane de evrei.

Tags: Adolf HitlerdinGliwiceMateusz SitkiewitzSilezia
Categorii: Diaspora