Justiţia rusă îi condamnă la pedepse grele pe unii manifestanţi şi relaxează acuzaţiile împotriva altora

Publicat:

Justiţia rusă a pronunţat marţi primele condamnări grele împotriva unor manifestanţi pentru ‘violenţe’ asupra poliţiei, relaxând în acelaşi timp acuzaţiile împotriva altora, după o serie de acţiuni de protest care se desfăşoară la Moscova de la mijlocul lunii iulie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Bloggerul Vladislav Siniţa a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru ‘incitare la ură’ pentru o postare pe Twitter în care sugera atacarea copiilor unor poliţişti după reprimarea unei manifestaţii.


Citește și : Jens Stoltenberg le face promisiuni americanilor pe frontul din Afganistan

Alţi doi manifestanţi, Ivan Podkopaiev şi Danila Begleţ, au fost condamnaţi de asemenea la trei ani şi, respectiv, doi ani de închisoare pentru ‘violenţe’: unul pentru că a aruncat cu gaze lacrimogene spre poliţişti, altul pentru că a lovit un poliţist. Cei doi au pledat vinovat.

Alte zece persoane sunt urmărite penal pentru ‘tulburări masive’ sau ‘violenţe împotriva forţelor de ordine’ şi riscă pedepse grele.

Într-un recul surprinzător, în paralel, anchetatorii au relaxat acuzaţiile greve împotriva altor cinci persoane, recalificându-le în infracţiuni administrative, pasibile de amenzi sau de perioade scurte de detenţie.

Comitetul de Anchetă a anunţat într-un comunicat că “a concluzionat că nu există nicio faptă penală în acţiunile” a cinci acuzaţi, printre care şi Daniil Konon, un student inginer la prestigiosul Institut Bauman din Moscova, fost cadet al armatei care a participat la parade în Piaţa Roşie.

Un alt inculpat care a scăpat de acuzaţii este Valeri Kostenko, membru al partidului de opoziţie Iabloko. Ceilalţi trei sunt regizorul Dmitri Vassiliev, militantul Vladislav Barabanov şi Serghei Abanicev, acuzat că a aruncat cu o doză într-un poliţist.

Mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei, printre care şi un reputat jurnalist, riscă de asemenea amenzi sau scurte pedepse cu închisoarea pentru organizarea celor mai recente manifestaţii – proteste împotriva excluderii unor candidaţi independenţi la alegerile pentru Parlamentul de la Moscova, prevăzute pentru 8 septembrie.

Citește și : Dominic Raab: ‘PĂCĂLELILE din Parlament împiedică Brexit’

Procesele împotriva opoziţiei şi susţinătorilor săi s-au înmulţi în ultimele două luni, în contextul reprimării celei mai mari mişcări de contestare de la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin în 2012.

Majoritatea manifestaţiilor, neautorizate de autorităţi, au fost reprimate sever de poliţie, care a făcut aproape 2.700 de arestări. Cea mai recentă manifestaţie, un marş în centrul Moscovei, s-a derulat totuşi într-o atmosferă de calm şi fără nicio reţinere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.