X

Justiţia rusă îl scapă de închisoare pe un militant care l-a ridiculizat pe Putin

Justiţia rusă a anunţat că a redus pedeapsa unui militant al opoziţiei care prezentase pe o stradă din Perm (Ural) un manechin în ţinută de puşcăriaş şi purtând o mască cu chipul preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează France Presse joi, potrivit agerpres.

Aleksandr Şabarcin şi Danila Vasiliev fuseseră arestaţi în 2018 după ce au agăţat acest manechin de un stâlp în centrul oraşului Perm. Pe fruntea manechinului era scris “mincinos”, iar pe un afiş care era ataşat – “criminal de război”.

Citeşte şi: Trump cere în instanţă suspendarea numărării voturilor în Pennsylvania

Ei au filmat apoi reacţiile trecătorilor şi au difuzat înregistrarea video pe YouTube.

În august, Aleksandr Şabarcin fusese condamnat la doi ani de muncă într-o colonie penitenciară pentru “huliganism”, iar Danila Vasiliev la un an de închisoare cu suspendare.

Joi, tribunalul regional din Perm a redus, în apel, pedeapsa lui Şabarcin la doi ani de închisoare cu suspendare, iar cea a lui Vasiliev a rămas neschimbată, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a instanţei judiciare Aliona Popova.

După arestarea sa, Şabarcin fusese eliberat cu interdicţia de a părăsi ţara, iar apoi a fost încarcerat din nou în august 2020.

Citeşte şi: Germania ajunge la aproape 20.000 de infectări zilnice

Organizaţia neguvernamentală rusă pentru apărarea drepturilor omului Memorial îl considera pe Aleksandr Şabarcin drept “deţinut politic”, iar Amnesty International ceruse eliberarea sa.

“Acţiunile sale relevă dreptul la libertatea de expresie pe care Rusia trebuie să-l respecte în calitate de stat semnatar al tratatelor internaţionale referitoare la drepturile omului”, a declarat luna trecută într-un comunicat Natalia Priluţkaia, responsabilă pentru Rusia la Amnesty International.

Tags: Aleksandr ŞabarcinAmnesty InternationalDanila VasilievinchisoarepermrusiaVladimir Putin
Categorii: Știrile zilei