Justiţia slovacă dispune încetarea mandatului unui parlamentar pentru afirmaţii rasiste

Publicat:

Justiţia slovacă a privat pentru prima dată un membru al parlamentului de mandatul său în legislativ, acesta fiind acuzat de discurs rasist împotriva romilor, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Verdictul dat marţi de Curtea Supremă din Bratislava împotriva parlamentarului de extremă-dreapta Milan Mazurek vine la capătul unor proceduri judiciare începute în anul 2017.


Citește și : Un raport ONU dezvăluie complicitatea SUA, Franţei şi Marii Britanii la crimele de război din Yemen

Parlamentarul, membru al partidului Kotleba – Partidul Poporului Slovacia Noastră (LSNS), va trebui să plătească şi o amendă de 10.000 de euro pentru declaraţiile considerate de justiţie ca fiind înjositoare la adresa romilor.

La o emisiune radiofonică difuzată în anul 2016, el a denunţat ceea ce a numit ”teroarea ţiganilor împotriva oamenilor decenţi” şi i-a catalogat pe membrii comunităţii rome drept paraziţi. ”Ei nu fac nimic pentru naţiunea noastră şi nu contribuie cu nimic la bugetul nostru de stat sau la cultura noastră, în schimb aleg să ducă o viaţă antisocială şi să secătuiască sistemul nostru de asistenţă socială”, a mai spus Milan Mazurek în timpul acelei emisiuni.

Pentru aceste afirmaţii el a fost condamnat anul trecut la o amendă de 5.000 de euro. Dar parlamentarul a înaintat recurs faţă de această sentinţă calificată de partidul său drept ilustrarea unei ”justiţii politizate”. Însă Curtea Supremă nu doar că a menţinut decizia primei instanţe, dar i-a dublat amenda şi l-a lăsat fără mandatul din parlament.

Citește și : Partidul Conservator britanic a pierdut majoritatea în Parlament

Milan Mazurek a testat limitele legii de când a intrat în parlament, în anul 2016. Printre alte declaraţii, el a negat Holocaustul pe Facebook. Şi alţi parlamentari ai formaţiunii LSNS au făcut declaraţii rasiste şi antisemite, precum şi propagandă nazistă, dar procese anterioare s-au încheiat fără condamnări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.