X

Justiţia din Zimbabwe a apreciat ca fiind legală lovitura de stat a armatei care a dus marţi la demisia preşedintelui Robert Mugabe

Justiţia din Zimbabwe a apreciat sâmbătă ca fiind legală lovitura de stat a armatei care a dus marţi la demisia preşedintelui Robert Mugabe, estimând că această intervenţie era menită să împiedice persoane care nu au fost alese prin vot să ocupe funcţii elective, informează agerpres .

“Acţiunile Forţelor de apărare zimbabwiene menite să-i împiedice pe apropiaţii fostului preşedinte Robert Mugabe să uzurpeze puterea sunt constituţionale”, a estimat un tribunal din Harare, citat de televiziunea naţională ZBC.

Acest tribunal a fost sesizat de doi cetăţeni ai Zimbabwe, a precizat ZBC.

Armata a preluat controlul ţării după destituirea vicepreşedintelui de atunci Emmerson Mnangagwa. Odată cu plecarea forţată a acestuia, calea părea eliberată pentru prima doamnă a ţării, Grace Mugabe, pentru ca, la momentul potrivit, aceasta să îi succeadă în funcţie soţului său. Un scenariu inacceptabil pentru armată. După această lovitură de forţă, şeful statului şi-a pierdut rând pe rând susţinătorii, inclusiv sprijinul partidului său, ZANU-PF.

Citește și : ATENTAT sinucigaș în Quetta. Cel puţin patru persoane au fost ucise şi alte 19 au fost rănite.

Plasat în arest supravegheat la domiciliu, Robert Mugabe a rezistat mai multe zile presiunilor armatei, partidului său şi străzii, înainte de a-şi prezenta marţi demisia, sub ameninţarea unei proceduri de destituire a parlamentului.

După un scurt exil în Africa de Sud, Emmerson Mnangagwa a depus vineri jurământul în calitate de preşedinte al Zimbabwe. În discursul său de învestitură, el a promis că va redresa economia, va lupta împotriva corupţiei şi că alegerile prevăzute să aibă loc în 2018 vor fi “libere şi cinstite”.

Tags: armatademisiaGrace Mugabelovitura de statRobert MugabeZanu-PFZimbabwe
Categorii: Știrile zilei