X

Kais Saied va numi un nou premier în Tunisia

Preşedintele tunisian Kais Saied a anunţat luni că va numi un nou şef al guvernului, menţinând în acelaşi timp măsurile excepţionale pe care le-a decretat la 25 iulie pentru a-şi aroga puteri depline, relatează marţi France Presse, potrivit agerpres.

“Aceste măsuri excepţionale vor continua şi un nou şef al guvernului va fi numit, dar pe baza dispoziţiilor de tranziţie care răspund voinţei poporului”, a declarat Saied într-un discurs retransmis de televiziunea naţională de la Sidi Bouzid, leagăn al revoltei tunisiene din 2011.

Citeşte şi: Certificatul de vaccinare devine OBLIGATORIU pentru a fi lăsat la toaletă – Black News

Saied, al cărui discurs la sediul guvernoratului Sidi Bouzid a fost întrerupt în mod repetat de o mulţime ce scanda “poporul vrea dizolvarea Parlamentului”, a anunţat printre altele că va adopta “o nouă lege electorală”, fără alte precizări.

La 25 iulie, Saied l-a demis pe prim-ministru, a suspendat activităţile Parlamentului şi de asemenea şi-a arogat puterea judiciară, pentru o lună, înainte de a prelungi aceste măsuri pe 24 august, “până la un nou ordin”.

Ulterior, Kais Saied, ales cu o largă majoritate la sfârşitul anului 2019, s-a referit la o viitoare reformă a Constituţiei din 2014 ce a stabilit un sistem hibrid, nici prezidenţial şi nici parlamentar, o sursă de conflicte recurente între cele două puteri.

El se bazează pe articolul 80 ce prevede măsuri excepţionale în caz de “pericol iminent” pentru securitatea naţională, pentru a justifica deciziile luate la 25 iulie.

Mulţi tunisieni le-au întâmpinat cu entuziasm, deoarece, exasperaţi de clasa lor politică, ei se aşteaptă la acte puternice împotriva corupţiei şi a impunităţii într-o ţară cu dificultăţi sociale şi economice grave.

Dar opozanţii, partidele politice, magistraţii şi avocaţii au spus că se tem de o “derivă autoritară”.

Partidul Ennahdha, de inspiraţie islamistă, principal rival al lui Saied şi care dispunea de cele mai multe locuri în Parlamentul a cărui activitate a fost îngheţată, a respins categoric orice ”suspendare a aplicării Constituţiei” sau “schimbare a sistemului politic”.

Saied i-a atacat din nou violent luni pe politicienii şi deputaţii tunisieni pe care îi acuză de corupţie.

Citeşte şi: Partidul lui Justin Trudeau câştigă alegerile din Canada – Black News

“Parlamentul s-a transformat într-o piaţă unde vocile sunt vândute şi cumpărate”, a spus el. “Aveţi nevoie de un guvern care să vă răspundă nevoilor sau de hoţi care să jefuiască ţara?”.

Reprezentanţii societăţii civile din Tunisia au denunţat un recul “clar” al libertăţilor, de când Saied şi-a asumat puteri depline.

“Dispoziţiile prevăzute de Constituţie în materie de drepturi şi libertăţi rămân în vigoare. M-am asigurat că nu va avea loc nicio încălcare a libertăţilor”, a răspuns luni Saied.

Tags: constitutieKais SaiedPartidul EnnahdhapremierpresedinteSidi BouzidTunisia
Categorii: Știrile zilei