X

Kamala Harris îndeamnă Vietnamul să se opună ‘intimidărilor’ chineze

Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a îndemnat miercuri Vietnamul să construiască relaţii mai strânse cu Washingtonul pentru a contracara ceea ce ea a descris ca fiind acţiunile de ‘intimidare’ ale Beijingului în regiune, transmite dpa, potrivit agerpres.

‘Trebuie să găsim căi de a face presiuni şi, sincer, de a creşte presiunea asupra Beijingului pentru a se conforma Convenţiei Naţiunilor Unite asupra Dreptului Mării, şi de a-i contesta intimidările şi revendicările maritime excesive’, a declarat Harris în cursul întrevederii cu preşedintele vietnamez Nguyen Xuan Phuc.

Citeşte şi: Biden: ‘NU vom amâna plecarea din Afganistan!’ – Black News

Într-un discurs pronunţat marţi dimineaţă în Singapore, Kamala Harris a acuzat marţi China că pretenţiile sale teritoriale agresive în Marea Chinei de Sud echivalează cu ‘coerciţie’ şi ‘intimidare’.

Beijingul are revendicări teritoriale asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, concurente cu ale altor state, printre care şi Vietnam, şi a construit în zonă insule artificiale cu facilităţi militare.

La Hanoi, Kamala Harris a anunţat că Statele Unite vor dona Vietnamului o navă cuter pentru a ajuta această ţară să-şi apere teritoriul de coastă.

Washingtonul a mai indicat că va ridica relaţiile bilaterale la nivelul de ‘parteneriat strategic’.

Citeşte şi: Eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna SE PRĂBUŞEŞTE în cazul variantei Delta – Black News

În timpul vizitei, Harris a inaugurat un nou birou regional în Asia de Sud-Est al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), în contextul în care Vietnamul traversează cea mai grea perioadă a epidemiei de COVID-19.

Vicepreşedinta americană a sosit în Vietnam marţi seară, după o vizită de două zile în Singapore în cadrul unui scurt turneu în Asia de Sud-Est, şi va pleca de la Hanoi în cursul zilei de joi.

Tags: BeijingChinaHanoiKamala HarrisMarea Chinei de SudNguyen Xuan PhucsingaporeSUAVietnamwashington
Categorii: Știrile zilei