Kamala Harris: Preşedinta Tanzaniei este o ‘campioană’ a democraţiei

Publicat:

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, a declarat joi, la Dar es Salaam, că preşedinta Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, este o “campioană” a democraţiei, în timpul etapei a doua din cele trei opriri ale vizitei sale în Africa, relatează AFP, potrivit agerpres

Kamala Harris, prima femeie şi prima persoană de culoare aleasă vicepreşedinte al SUA, a susţinut un discurs alături de Samia Suluhu Hassan, care a devenit în martie 2021 prima femeie la conducerea Tanzaniei.


Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

Samia Suluhu Hassan i-a succedat, din calitate de vicepreşedintă, lui John Magufuli, care a murit subit.

Ea a încercat recent să se desprindă de moştenirea autoritară a lui Magufuli şi a dat tot mai multe semne de deschidere.

Vicepreşedinta SUA a precizat că, în timpul vizitei sale în această ţară din Africa de Est, va discuta cu Hassan despre democraţie, spunând că este o “campioană” a acesteia, precum şi despre buna guvernanţă, creştere economică pe termen lung şi criza climatică.

“În privinţa creşterii economice, buna guvernanţă permite previzibilitate, stabilitate şi reguli de care companiile au nevoie pentru a investi”, a declarat Harris.

“Există un astfel de potenţial de creştere aici”, a adăugat ea.

În paralel, Harris a depus o jerbă la un memorial al atentatului împotriva ambasadei SUA la Dar es Salaam, capitala economică a ţării, atacată în 1998 în acelaşi timp cu cea de la Nairobi.

Cele două atentate aproape simultane, revendicate de reţeaua teroristă Al-Qaida, au făcut peste 200 de morţi şi 5.000 de răniţi.

Turneul Kamalei Harris, care se desfăşoară în Ghana, Tanzania şi Zambia, se înscrie în eforturile Washingtonului de a-şi întări legăturile cu continentul african pentru a contracara influenţa Chinei şi a Rusiei.

Samia Suluhu Hassan, care a marcat la 19 martie doi ani de la venirea sa la putere, a stârnit o anumită speranţă după ce preşedintele Magufuli a făcut ca mai mulţi parteneri internaţionali să întoarcă spatele Tanzaniei.

Tanzania a organizat primele sale alegeri cu mai multe partide în 1995, toate câştigate de atunci de fostul partid unic Chama Cha Mapinduzi (CCM) condus de Hassan.

În ianuarie, ea a anunţat ridicarea unei interdicţii, decretată de Magufuli, privind adunările politice şi a deschis calea pentru revenirea în ţară a unor figuri politice de opoziţie precum Tundu Lissu şi Godbless Lema, aflaţi în exil de cinci ani, respectiv doi ani.

La începutul lunii martie, ea a promis relansarea procesului de revizuire a Constituţiei, o cerere veche a opoziţiei.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova

Miercuri, la Accra, capitala Ghanei, vicepreşedinta SUA a anunţat o iniţiativă de peste un miliard de dolari pentru emanciparea economică a femeilor pe continent.

Într-un discurs, ea a identificat trei sectoare care, conform Washingtonului, ar putea beneficia de mai multe investiţii: emanciparea femeilor, economia digitală şi buna guvernanţă şi democraţia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină – capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină - capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse Explozia unei maşini în...

Atenție, șoferi: Traficul pe unele străzi din capitală, sistat de Ziua Vinului. Cum va circula transportul public

Atenție, șoferi: Traficul pe unele străzi din capitală, sistat de Ziua Vinului. Cum va circula transportul public Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de...

Fostul Aeroport Internațional Cahul, scos la vânzare pentru 2,5 milioane de euro

Fostul Aeroport Internațional Cahul, scos la vânzare pentru 2,5 milioane de euro Fostul Aeroport Internațional Cahul, din Republica Moldova, a fost scos la vânzare, la...

Bursa Președintelui se dublează în anul de studii 2024-2025

Bursa Președintelui se dublează în anul de studii 2024-2025 15 studenți și elevi vor primi bursa prezidențială majorată în acest an de studii. Mai exact,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.