X

Kamala Harris: Preşedinta Tanzaniei este o ‘campioană’ a democraţiei

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, a declarat joi, la Dar es Salaam, că preşedinta Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, este o “campioană” a democraţiei, în timpul etapei a doua din cele trei opriri ale vizitei sale în Africa, relatează AFP, potrivit agerpres

Kamala Harris, prima femeie şi prima persoană de culoare aleasă vicepreşedinte al SUA, a susţinut un discurs alături de Samia Suluhu Hassan, care a devenit în martie 2021 prima femeie la conducerea Tanzaniei.

Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

Samia Suluhu Hassan i-a succedat, din calitate de vicepreşedintă, lui John Magufuli, care a murit subit.

Ea a încercat recent să se desprindă de moştenirea autoritară a lui Magufuli şi a dat tot mai multe semne de deschidere.

Vicepreşedinta SUA a precizat că, în timpul vizitei sale în această ţară din Africa de Est, va discuta cu Hassan despre democraţie, spunând că este o “campioană” a acesteia, precum şi despre buna guvernanţă, creştere economică pe termen lung şi criza climatică.

“În privinţa creşterii economice, buna guvernanţă permite previzibilitate, stabilitate şi reguli de care companiile au nevoie pentru a investi”, a declarat Harris.

“Există un astfel de potenţial de creştere aici”, a adăugat ea.

În paralel, Harris a depus o jerbă la un memorial al atentatului împotriva ambasadei SUA la Dar es Salaam, capitala economică a ţării, atacată în 1998 în acelaşi timp cu cea de la Nairobi.

Cele două atentate aproape simultane, revendicate de reţeaua teroristă Al-Qaida, au făcut peste 200 de morţi şi 5.000 de răniţi.

Turneul Kamalei Harris, care se desfăşoară în Ghana, Tanzania şi Zambia, se înscrie în eforturile Washingtonului de a-şi întări legăturile cu continentul african pentru a contracara influenţa Chinei şi a Rusiei.

Samia Suluhu Hassan, care a marcat la 19 martie doi ani de la venirea sa la putere, a stârnit o anumită speranţă după ce preşedintele Magufuli a făcut ca mai mulţi parteneri internaţionali să întoarcă spatele Tanzaniei.

Tanzania a organizat primele sale alegeri cu mai multe partide în 1995, toate câştigate de atunci de fostul partid unic Chama Cha Mapinduzi (CCM) condus de Hassan.

În ianuarie, ea a anunţat ridicarea unei interdicţii, decretată de Magufuli, privind adunările politice şi a deschis calea pentru revenirea în ţară a unor figuri politice de opoziţie precum Tundu Lissu şi Godbless Lema, aflaţi în exil de cinci ani, respectiv doi ani.

La începutul lunii martie, ea a promis relansarea procesului de revizuire a Constituţiei, o cerere veche a opoziţiei.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova

Miercuri, la Accra, capitala Ghanei, vicepreşedinta SUA a anunţat o iniţiativă de peste un miliard de dolari pentru emanciparea economică a femeilor pe continent.

Într-un discurs, ea a identificat trei sectoare care, conform Washingtonului, ar putea beneficia de mai multe investiţii: emanciparea femeilor, economia digitală şi buna guvernanţă şi democraţia.

Tags: africaKamala HarrisSamia Suluhu HassanTanzania
Categorii: Știrile zilei