Kamala Harris promite un ‘angajament durabil’ al SUA în Asia

Publicat:

Vicepreşedinta americană Kamala Harris a promis luni în Singapore, prima destinaţie a unui amplu turneu în Asia de Sud-Est, un “angajament durabil” al SUA în regiune într-un moment în care degringolada americană în Afganistan suscită îngrijorări din partea aliaţilor Statelor Unite, relatează AFP, EFE şi Reuters, potrivit agerpres.

“Administraţia noastră a promis un angajament pentru Singapore, în Asia de Sud-Est şi în regiunea Indo-Pacifică” de a asigura respectarea legilor internaţionale, a drepturilor omului şi a libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud, a declarat Kamala Harris în cursul unei conferinţe de presă susţinută la Singapore împreună cu premierul oraşului-stat, Lee Hsien Loong.


Citește și: Olaf Scholz apără misiunea Bundeswehr-ului în Afganistan – Black News

“Motivul pentru care sunt aici este că SUA sunt un lider mondial şi că noi ne luăm acest rol în serios”, a subliniat Harris, care va reitera sprijinul Washingtonului pentru securitatea în regiune în cursul unei vizite luni la baza militară Changi, în Singapore, şi îşi va încheia vizita marţi cu o întâlnire cu oameni de afaceri, unde va expune necesitatea consolidării lanţurilor de aprovizionare în lume.

După convorbirile purtate cu premierul singaporez, Lee Hsien Loong, care a salutat “promisiunile ferme privind intenţiile SUA în regiune şi în lume”, cele două părţi au semnat o serie de acorduri privind combaterea ameninţărilor cibernetice, cooperarea în domeniul schimbărilor climatice şi lupta împotriva COVID-19.

Vicepreşedinta americană a început duminică un turneu în Asia de Sud-Est care include de asemenea vizite în Vietnam şi în Filipine, cu scopul de a întări legăturile cu partenerii din regiune în cadrul eforturilor Washingtonului de a contracara creşterea influenţei economice şi în domeniul securităţii a Chinei în regiune, potrivit Reuters.

Citeşte şi: Experimentul SUEDEZ: modul în care lipsa blocajelor a dus la o sănătate mintală mai bună, la o economie mai sănătoasă și la școlari mai fericiți – Black News

Asia de Sud-Est, care cuprinde 10 ţări, este un teren de confruntare crescândă între SUA şi China, în contextul în care Washingtonul critică revendicările Beijingului asupra cvasitotalităţii Mării Chinei de Sud.

Revenirea fulgerătoare la putere a militanţilor islamişti şi panica miilor de afgani care caută să fugă au aruncat o nouă umbră asupra statutului de superputere a SUA, comentează AFP.

Numeroase ţări din Asia, care au contat mult timp pe influenţa şi pe forţele americane pentru securitatea lor, aşteaptă semnale liniştitoare din partea SUA după retragerea haotică din Afganistan şi preluarea rapidă a controlului asupra ţării de către talibani.

De altfel, vizita Kamalei Harris în Vietnam, scenă a altui dezastru militar istoric, a fost criticată mai ales de comentatori de dreapta pentru momentul său prost ales, notează AFP.

Dar administraţia americană a subliniat că alegerea acestei ţări rezultă din provocări geopolitice viitoare, departe de traumatismul căderii Saigonului în 1975.

Evacuarea precipitată din Afganistan a readus în memorie elicopterele americane forţate să evacueze ultimele persoane ale ambasadei americane de pe acoperiş în faţa înaintării trupelor Viet Cong-ului după războiul din Vietnam.

Kamala Harris a declarat luni că singura prioritate a SUA în Afganistan în acest moment este evacuarea cetăţenilor americani şi a afganilor care au legături cu Washingtonul sau se află într-o situaţie deosebit de vulnerabilă, potrivit EFE.

“Vom avea destul timp să analizăm ceea ce s-a petrecut. În prezent, ne concentrăm pe evacuarea cetăţenilor americani, a afganilor care au lucrat cu noi şi a celor care sunt în situaţie vulnerabilă, inclusiv femei şi copii. Este singura noastră prioritate”, a subliniat ea.

Citeşte şi: Biden speră că evacuarea din Afganistan să se încheie până la 31 august – Black News

Mii de persoane se îmbulzesc la intrarea în Aeroportul internaţional Hamid Karzai din Kabul cu scopul de a urca în unul din avioane, pe fondul panicii care s-a instalat după preluarea controlului de către talibani asupra capitalei afgane în urmă cu o săptămână.

Potrivit estimărilor Casei Albe, există încă între 10.000 şi 15.000 de cetăţeni americani care trebuie evacuaţi, acestora adăugându-li-se între 50.000 şi 65.000 de afgani şi familiile lor, pe care SUA vor de asemenea să-i scoată din Afganistan.

SUA au evacuat 7.800 de persoane sâmbătă din Afganistan, ridicând la 25.000 totalul celor evacuaţi săptămâna trecută. Cifra reprezintă o accelerare semnificativă în raport cu ritmul înregistrat în ultimele zile, când numărul de 4.000 de persoane evacuate zilnic nu fusese depăşit. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Aude Hesbert, numită directoare a Festivalului de Film American de la Deauville

Aude Hesbert, numită directoare a Festivalului de Film American de la Deauville Aude Hesbert a fost numită luni directoare a Festivalului de Film American de...

O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia, după ce s-a urcat încet pe șine

O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia, după ce s-a urcat încet pe șine O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia,...

Un bărbat, rănit grav de un rechin pe coasta de est a Australiei

Un bărbat, rănit grav de un rechin pe coasta de est a Australiei Un bărbat a fost rănit grav marţi după ce a fost atacat...

Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în organism

Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în organism Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.