Kamala Harris spune că SUA trebuie să joace în continuare un rol de lider şi reafirmă angajamentul faţă de NATO

Publicat:

Kamala Harris spune că SUA trebuie să joace în continuare un rol de lider şi reafirmă angajamentul faţă de NATO

Vicepreşedinta americană Kamala Harris s-a declarat vineri “ferm convinsă” că Statele Unite trebuie să continue să joace un rol de lider în lume, într-un moment în care europenii sunt îngrijoraţi de blocarea ajutorului vital pentru Ucraina şi de o posibilă întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă, relatează AFP şi DPA.

“În aceste vremuri tulburi, este clar că America nu poate da înapoi, America trebuie să apere cu fermitate democraţia”, a afirmat Harris într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen, în sudul Germaniei, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Austria vrea să renunţe la gazele din Rusia

“Ştiu că există întrebări aici, în Europa, şi în întreaga lume cu privire la viitorul rolului Americii de lider global. Cred că este în interesul fundamental al poporului american ca Statele Unite să-şi îndeplinească rolul de lungă durată de lider global”, a spus vicepreşedinta SUA.

Ea a pus în contrast această poziţie cu opiniile unor oponenţi nenumiţi – aproape sigur o referire la fostul preşedinte Donald Trump -, care au pus la îndoială angajamentele internaţionale ale Washingtonului.

Trump a pus la îndoială în mod repetat valoarea NATO şi a sugerat recent că ar încuraja Rusia să îi atace pe aliaţii care nu plătesc suficient pentru apărare.

“Aşa cum preşedintele Biden şi cu mine am arătat clar în ultimii trei ani, ne dorim să continuăm angajamentul global de a respecta regulile şi normele internaţionale pentru a apăra valorile democratice acasă şi în străinătate şi să lucrăm cu aliaţii şi partenerii noştri în urmărirea obiectivelor comune”, a spus Harris.

Ea a mai precizat că angajamentele SUA în străinătate nu sunt o misiune altruistă.

“Leadership-ul nostru ne menţine patria în siguranţă, sprijină locurile de muncă americane, securizează lanţurile de aprovizionare şi deschide noi pieţe pentru produsele americane”, a spus Harris. “Şi cred cu tărie că angajamentul nostru de a construi şi susţine alianţe a ajutat America să devină cea mai puternică şi prosperă ţară din lume”, a adăugat ea.

Vicepreşedinta americană a afirmat de asemenea că Alianţa Nord-Atlantică este “esenţială pentru abordarea noastră faţă de securitatea globală”.

“NATO a fost fondată pe o premisă foarte simplă, conform căreia un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor”, a spus Harris.

“Înainte ca preşedintele (Joe Biden) şi cu mine să preluăm mandatul, unii au pus la îndoială utilitatea NATO, au sugerat că este ‘depăşită'”, a declarat ea. “Unii din ţara mea au pus la îndoială valoarea angajamentului nostru faţă de apărarea colectivă a NATO şi au cerut retragerea trupelor americane din Germania. Acum, datorită conducerii Statelor Unite, NATO este mai puternică, mai mare, mai unificată şi mai eficientă decât oricând”, a subliniat ea.

Harris a remarcat, de asemenea, că ţările europene din NATO “îşi intensifică” şi au crescut cheltuielile pentru apărare de când administraţia Biden a preluat mandatul.

“Când America s-a izolat, ameninţările nu au făcut decât să crească”, a spus Harris.

În acelaşi discurs, Harris a subliniat că un eşec în a debloca în Congresul SUA noul pachet de ajutor pentru Ucraina ar echivala cu “a-i oferi lui Putin un cadou”.

Citește și: Igor Grosu: „nu vad o necesitate ca noi să apelăm la gazul rusesc”

“Ne vom strădui să obţinem armele şi resursele esenţiale de care Ucraina are atât de mare nevoie şi, permiteţi-mi să fiu clară, dacă nu o facem, îi vom oferi lui Vladimir Putin un cadou”, a spus ea.

În acelaşi timp, Harris a subliniat că moartea în închisoare a liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi este “un alt semn al brutalităţii” preşedintelui Vladimir Putin.

“Indiferent de povestea pe care ei o spun, să fim clari: Rusia este responsabilă”, a punctat ea în discursul de la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: ‘Cu românii nu se poate face nimic’

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: 'Cu românii nu se poate face nimic' Adolf Hitler, cunoscutul dictator german, considera armata română aproape...

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.