X

Kamala Harris, varianta salvatoare pentru democrați la prezidențialele din SUA?

Kamala Harris, varianta salvatoare pentru democrați la prezidențialele din SUA?

Un profesor și istoric care a anticipat rezultatele ultimelor nouă din zece alegeri din 1984 este de părere că Joe Biden este în continuare cel mai bun candidat al democraților, conform Business Insider.

În urma prestației dezastruoase a liderului de la Casa Albă la dezbaterea electorală împotriva adversarului său Donald Trump, președintelui SUA i s-a cerut să se retragă din cursa pentru prezidențiale, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Printre posibilii înlocuitori se numără guvernatorul din Michigan, Gretchen Whitmer, și guvernatorul Californiei, Gavin Newsom. Totuși, după cum a relatat anterior și sursa citată, vicepreședinta Kamala Harris ar putea fi cea mai bună opțiune pentru democrați, ținând cont de resursele de care ar beneficia de îndată din partea campaniei lui Biden și de sprijinul din interiorul partidului.

Totuși, Allan Lichtman, expert în istorie în domeniul președinției la American University, a spus pentru Wall Street Journal (WSJ) că nici măcar Kamala Harris nu îi poate salva pe democrați, pe baza celebrului său model, „Keys to the White House”.

Acest model constă în 13 întrebări de tipul „adevărat sau fals” pentru a determina performanța partidului care conduce Casa Albă. În cazul în care șase sau mai multe dintre cele 13 chei sunt false, atunci partidul care se află la putere, în acest caz democrații, va pierde.

Lichtman a declarat pentru WSJ că președintele Joe Biden le-a oferit democraților șapte chei până în prezent: mandatul în exercițiu, lipsa unei competiții semnificative în alegerile primare, lipsa unei recesiuni în timpul alegerilor, o economie puternică pe termen lung bazată pe o creștere economică reală pe cap de locuitor în comparație cu media celor două mandate anterioare, schimbări majore în materie de politică, lipsa unui scandal major legat direct de președinte și un adversar lipsit de carismă.

„Ei pierd în mod evident mandatul”

În cazul în care Kamala Harris ar fi noul candidat, democrații riscă să piardă două dintre elementele cheie asigurate de Biden: mandatul și alegerile primare.

Dacă Biden se dă la o parte, ei pierd în mod evident mandatul”, a spus Lichtman pentru WSJ. „Și nu este deloc clar că nu ar exista o mare bătălie în partid“, a mai adăugat el.

Lichtman a spus că singurul scenariu foarte puțin probabil în care Harris ar putea păstra aceleași chei pe care le are Biden este dacă acesta se retrage din funcția de președinte acum, dând Casa Albă vicepreședintelui cu doar câteva luni înainte de alegeri.

El a mai adăugat că Harris ar putea obține cheia mandatului, iar Biden ar putea apoi să își elibereze delegații către vicepreședintele său pentru a asigura cheia competiției.

Un purtător de cuvânt al campaniei președintelui american nu a răspuns la solicitarea de comentarii.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Lichtman a prezis rezultatele alegerilor încă de când Ronald Reagan a câștigat al doilea mandat în fața adversarului democrat Walter Mondale, în 1984. Singurele alegeri pe care le-a ratat au fost cele din 2000, când a prezis că Al Gore va obține președinția, deși istoricul a susținut că a prezis corect că Gore va câștiga votul popular.

În urmă cu trei ani, Lichtman a afirmat pentru The Miami Herald că este de părere că Donald Trump nu va avea o revenire în politică reușită în 2024, menționând unele dintre afacerile eșuate ale fostului președinte și problemele financiare de la acea vreme. 

 

Tags: Kamala Harrisprezidenţiale
Externe