X

Kârgâzstanul îi repatriază pe copiii jihadiştilor din Irak

Zeci de copii de jihadişti au fost repatriaţi marţi din Irak în Kârgâzstan, prima operaţiune de acest fel pentru ţara central-asiatică din care sute de cetăţeni au aderat la organizaţia jihadistă Stat Islamic, transmite AFP, potrivit agerpres.

În total, 79 de copii născuţi din părinţi kârgâzi au fost repatriaţi ”cu consimţământul mamelor lor, ce rămân în Irak”, a menţionat Ministerul de Externe kârgâz într-un comunicat, adăugând că serviciile de stat vor lucra pentru ”reabilitarea şi resocializarea lor”.

Citeşte şi: Deb Haaland, prima persoană amerindiană la conducerea Internelor din SUA – Black News

Numeroase femei originare din Asia Centrală sunt întemniţate în Siria şi Irak pentru legăturile lor cu organizaţii jihadiste, printre care Stat Islamic. În cele mai multe cazuri, soţii lor au murit în timpul luptelor.

Kârgâzstanul este a patra ţară din Asia Centrală – după Kazahstan, Uzbekistan şi Tadjikistan – care desfăşoară o operaţiune de repatriere din Irak sau Siria. A cincea ţară din regiune, Turkmenistanul, unul dintre statele cele mai autoritare din lume, nu a recunoscut niciun caz de cetăţean al său plecat pentru a lupta alături de jihadişti.

Citeşte şi: ONU: ‘Cel puţin 138 de protestatari paşnici’ au fost ucişi în Myanmar – Black News

Mii de persoane originare din centrul Asiei, regiune cu populaţie majoritar musulmană, au plecat către Orientul Mijlociu pentru a se alătura grupărilor jihadiste.

Înfrângerea SI în Irak şi Siria a pus numeroase ţări în faţa problemei repatrierii jihadiştilor luaţi prizonieri şi a familiilor lor.

Tags: copiiIrakjihadistiKârgâzstanstat islamic
Categorii: Știrile zilei