Kârgâzstanul va organiza noi alegeri legislative în decembrie

Publicat:

Kârgâzstanul va organiza noi alegeri legislative pe 20 decembrie după ce scrutinul de la începutul lunii octombrie a fost anulat din cauza unei grave crize politice care a provocat de asemenea demisia preşedintelui acestei ţări din Asia Centrală, informează miercuri France Presse, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, Comisia Electorală Centrală a declarat miercuri că noua dată a fost stabilită în unanimitate de membrii săi.


Citeşte şi: Preşedintele Bulgariei se autoizolează în aşteptarea unui test de coronavirus

Kârgâzstanul trece printr-o profundă criză politică de la alegerile legislative din 4 octombrie. Câştigate de formaţiuni apropiate lui Sooronbai Jeenbekov, pe atunci şef de stat, ele au declanşat ciocniri ce au făcut un mort şi 1.200 de răniţi.

Rezultatele scrutinului au fost contestate din cauza suspiciunilor de cumpărare a voturilor. Ele au fost anulate la scurt timp după vot, dar acest lucru nu a stabilizat ţara, dimpotrivă, l-a forţat pe preşedintele Jeenbekov să demisioneze săptămâna trecută.

Acesta a fost înlocuit de populistul Sadir Japarov, în vârstă de 51 de ani, eliberat din închisoare de susţinătorii săi în timpul crizei şi care a profitat de haos pentru a fi numit prim-ministru şi a obţine apoi preşedinţia interimară.

Citeşte şi: Pandemia grăbeşte transferul muncii de la oameni la roboţi

Parlamentul trebuie să stabilească acum data pentru noi alegeri prezidenţiale.

Cea mai pluralistă ţară, dar şi cea mai instabilă din Asia Centrală, Kârgâzstanul a cunoscut două revoluţii în 2005 şi 2010 care au forţat plecarea în exil a doi foşti preşedinţi. Un al treilea, Almazbek Atambaev, predecesorul lui Jeenbekov, este la rândul său în închisoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing Premierul Ungariei, Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, a sosit luni în China pentru a...

Asistență financiară din partea Canadei

Asistență financiară din partea Canadei Republica Moldova ar putea beneficia de un împrumut de 120 de milioane de dolari canadieni, acordat de Guvernul Canadei. Citește...

METEO// Încă o zi de foc cu temperaturi în creștere

METEO// Încă o zi de foc cu temperaturi în creștere A doua zi de caniculă în Moldova. Pe parcursul zilei se vor înregistra temperaturi mai...

Premierul francez şi-a anunţat demisia

Premierul francez şi-a anunţat demisia Premierul francez, Gabriel Attal, a anunţat duminică seara că îşi va prezenta demisia preşedintelui Emmanuel Macron luni dimineaţă, după alegerile...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.