X

Kazahstan: Discuţiile de pace asupra conflictului sirian s-au încheiat fără progrese semnificative

Discuţiile de pace de două zile asupra conflictului sirian la care au luat parte Rusia, Iranul şi Turcia s-au încheiat vineri în Kazahstan fără progrese semnificative cu privire la formarea unui comitet constituţional, care ar trebui să găsească o soluţie la conflictul din ţară, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat comun publicat la finalul negocierilor, formarea acestui comitet constituţional a fost abordată şi emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria, Geir Pedersen, a participat, dar noi discuţii la Geneva vor fi necesare pentru a ajunge la un rezultat.

Citește și : Rusia a primit explicaţii din partea SUA despre montarea THAAD în România

Emisarul Rusiei pentru Siria, Aleksandr Lavrentiev, a declarat joi că “mai multe puncte obscure” încetinesc crearea comitetului constituţional, care ar permite relansarea procesului politic de soluţionare a conflictului.

Iniţiat la începutul anului 2017, procesul de la Astana, capitala Kazahstanului, recent redenumită Nur-Sultan, a eclipsat treptat negocierile sub auspiciile ONU între regimul lui Bashar al-Assad şi opoziţie, care nu au putut găsi o soluţie definitivă pentru a pune capăt unui război ce a făcut peste 370.000 de morţi din 2011.

Procesul are loc la iniţiativa Rusiei şi a Iranului, aliaţii Damascului, în coordonare cu Turcia, care sprijină unele grupări rebele, dar fără implicarea Washingtonului.

Acest proces ilustrează rolul vital al Moscovei, a cărei intervenţie militară în septembrie 2015 a permis regimului lui Bashar al-Assad, aflat pe atunci în dificultate, să schimbe situaţia în favoarea sa.

Citește și : Protestatarii sudanezi cer o guvernare civilă

Ultimele runde de negocieri au dat puţine rezultate şi Rusia pledează asupra formării unui comitet constituţional. Conform planului ONU, acest comitet ar număra 150 de membri: 50 numiţi de putere, 50 de opoziţie şi 50 de Naţiunile Unite.

Tags: Aleksandr LavrentievGeir PedersengenevaIranKazahstanprogreserusiasiriaturcia
Categorii: Știrile zilei