Kazahstanul a evitat un ‘JIHAD’ ordonat din Siria

Publicat:

Un înalt oficial din Kazahstan a dat asigurări că guvernul kazah a evitat izbucnirea în ţară a unui ”război sfânt” pe care intenţionau să-l declanşeze ”teroriştii”, care au profitat de tulburările din ianuarie pentru a da ordin din Siria să înceapă jihadul, transmite EFE, potrivit agerpres.

De la sediul Ministerului de Externe, secretarul de stat al Kazahstanului, Erlan Karin, a explicat marţi cum tulburările violente din ianuarie, soldate oficial cu circa 240 de morţi şi 4.600 de răniţi în 11 regiuni ale ţării, au început sub forma unor manifestaţii paşnice care au fost folosite de sectoarele radicale, şi ulterior de terorişti, pentru a încerca să destabilizeze o naţiune care încearcă să facă reforme.


Citeşte şi: Nu ai luat încă Covid? Ar putea depinde de cât de atractiv ești, spun oamenii de știință – Black News

”După ce au fost executate trei valuri de acţiuni, de niveluri diferite, au fost evitate un al patrulea şi un al cincilea val, iar ordinul a fost dat de un lider kazah aflat în Siria, care a trimis un mesaj online care ulterior urma să fie distribuit pe reţelele sociale”, a spus el. Dacă nu s-ar fi acţionat aşa cum s-a acţionat”, cu intervenţia trupelor din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC, alianţă militară condusă de Rusia şi care grupează şase foste republici sovietice- n.r.), “dacă s-ar fi difuzat acest mesaj pe fondul tulburărilor, s-ar fi declanşat jihadul”, a insistat Karin.

Guvernul kazah va publica ”la jumătatea lunii martie” rezultatele preliminare ale anchetei pe care o realizează în privinţa protestelor violente, care s-au soldat cu arestarea a circa 10.000 de persoane.

Karin a relatat cum în alte oraşe din ţară, precum Aktau, capitala provinciei Mangystau, peste 20.000 de persoane au participat la manifestaţii împotriva creşterii preţului la gaze, fără să se producă incidente între manifestanţi şi forţele de poliţie care la acel moment nu erau înarmate.

Totuşi, la Almatî şi în alte regiuni au fost puse la cale tulburări care au făcut victime şi care s-ar fi transformat într-un adevărat jihad, aşa cum ceruse ”un lider kazah” care a fost antrenat în Afganistan de către ”radicali europeni” şi care a colaborat deja cu grupări teroriste în cadrul unor incidente în Europa.

Karin a explicat că radicalismul este ”ceva nou” în Kazahstan, spre deosebire de alte ţări din regiune, şi a amintit că ”primele atacuri armate”, în cei 30 de ani de când ţara şi-a declarat independenţa de fosta URSS, s-au produs în 2011 şi 2012 şi au fost întotdeauna ”instigate” din ţări precum Siria şi Afganistan. Aceste tulburări sunt o consecinţă a faptului că organizaţii şi anumite grupuri nu vor să continue transformarea ţării pusă în practică de preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a mai spus el.

Oficialitatea kazahă a amintit felul în care a fost schimbată, de exemplu, în urmă cu doi ani, legea manifestaţiilor, trecând de la legea sovietică din 1995 – care stipula că, pentru a manifesta, era nevoie în prealabil de permisiunea autorităţilor -, la actul normativ din 2020, care impune doar obligaţia de a notifica autorităţile.

Citeşte şi: UE a aprobat o primă serie de sancţiuni împotriva Rusiei – Black News

”Asta a însemnat că am trecut de la a trăi ani de zile fără niciun fel de manifestaţie în ţară, sau cu maximum cinci, la a avea din iunie 2020 şi până în iunie anul trecut 500 de manifestaţii în Kazahstan în doar 12 luni”, deoarece Tokaev a dorit ca societatea să-şi expună problemele, iar administraţia să fie conştientă de ele şi să le soluţioneze, a adăugat Karin.

El a deplâns totodată faptul că, la nivel internaţional, acţiunile guvernului în timpul protestelor au fost percepute ca o respingere a manifestaţiilor, ”când de fapt s-a întâmplat exact opusul”, şi a apreciat că instigatorii tulburărilor au încercat să creeze o imagine negativă a executivului pentru a stopa schimbările sociale şi economice pe care guvernul le-a demarat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.