Kenya își protejează pădurile cu garduri electrice

Publicat:

Reprezentanţii asociaţiei ecologiste Rhino Ark Trust consideră că gardurile electrice pot să oprească distrugerile cauzate de turmele de elefanţi, defrişările ilegale şi să protejeze sursele de apă din Kenya, informează Reuters joi, potrivit agerpres.

Asociaţia kenyană a construit deja astfel de garduri în jurul a două zone-cheie, în care ploile abundente alimentează râurile din Kenya. Asociaţia adaugă în prezent garduri similare în jurul celei de-a treia zone, în regiunea Mount Kenya, unde 250 de kilometri de garduri electrice din totalul planificat de 450 de kilometri au fost deja construite.


Citeşte şi: O echipă de medici români a ajuns în capitala Slovaciei

Un gard electric înconjoară deja pădurea Eburru din porţiunea kenyană a Marelui Rift African. Acel gard lung de 43 de kilometri, construit în 2014, a redus considerabil, aproape până la eliminare, defrişările ilegale şi incendierea voluntară a vegetaţiei cu cărbune, a declarat Joseph Mutongu, managerul departamentului pentru garduri comunitare din cadrul Rhino Ark Trust, o asociaţie privată pentru conservarea naturii, care a finanţat proiectul.

Dispozitivele de alarmă îi alertează pe rangeri la orice tentativă de depăşire a gardurilor. Reprezentanţii asociaţiei Rhino Ark Trust estimează că gardurile electrice protejează 570.000 de hectare de păduri montane primare, care reprezintă principalul bazin pluvial al Kenyei.

Kenya doreşte să îşi crească suprafeţele împădurite la 10% din suprafaţa ei continentală până în 2022, atingând obiectivul stabilit de Organizaţia Naţiunilor Unite – circa 7% – în 2015, potrivit datelor transmise de Ministerul Mediului. Asociaţiile private de mediu sunt vitale în acest proces, iar gardurile electrice sunt folosite tot mai des după succesul proiectului Eburru.

Gardurile contribuie la protejarea animalelor sălbatice de vânătoare şi a copacilor de defrişare. Însă ele nu trebuie să izoleze comunităţile locale – asociaţia Rhino Ark îi încurajează pe membrii comunităţi Ogiek din pădurea Eburru să colecteze miere şi fructe sălbatice.

Citeşte şi: EMA a început analizarea medicamentului Regdanvimab

Fermierii locali care plantaseră cartofi în pădurea Eburru au fost relocaţi în zone adiacente pădurii, unde pot să cultive fructe, precum cele produse de “copacul de tomate” (tamarillo).

Fermierii sunt de părere că aceşti copaci contribuie la reţinerea în sol a apelor pluviale, a dezvăluit fermierul Joseph Kariuki.

“E verde peste tot. Mediul s-a schimbat cu adevărat”, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Senzațional! Anastasia Nichita, este în semifinale la Olimpiadă

Senzațional! Anastasia Nichita, este în semifinale la Olimpiadă Anastasia Nichita a mai obținut o victorie uriașă la Olimpiada de la Paris. Reprezentanta Republicii Moldova s-a...

Rusia recunoaşte că a trebuit să împiedice noi progrese ucrainene în regiunea Kursk

Rusia recunoaşte că a trebuit să împiedice noi progrese ucrainene în regiunea Kursk Ministerul rus al Apărării a recunoscut joi că a trebuit să împiedice...

Moldovenii sunt sfătuiţi să plece imediat din regiunea Kursk

Moldovenii sunt sfătuiţi să plece imediat din regiunea Kursk Ambasada R.Moldova la Moscova recomandă cetățenilor moldoveni să se abțină de la călătorii în regiunea Kursk...

A crescut rata exportului de produse agricole

A crescut rata exportului de produse agricole Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS),  în perioada ianuarie-mai 2024, Republica Moldova a înregistrat o creștere  a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.