X

Khamenei: Iranul nu este o ameninţare la adresa niciunei ţări, vrea doar să-şi asigure propria securitate

Iranul nu constituie o ameninţare la adresa niciunei alte ţari, a declarat sâmbătă liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, potrivit televiziunii de stat, adăugând că Teheranul este hotărât să-şi asigure propria securitate, informează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

“Iranul nu este o ameninţare pentru nicio ţară… Singurul nostru scop este să ne asigurăm propria securitate. Trebuie să devenim puternici ca să nu existe război, trebuie să devenim puternici pentru a pune capăt ameninţărilor duşmanului”, a declarat Khomenei în faţa comandanţilor forţelor armate iraniene, fără a preciza la ce “duşman” se referă.

Citește și : Bilanțul persoanelor ucise de noul coronavirus a depășit 700

Potrivit liderului suprem iranian, sancţiunile impuse Iranului sunt “un act criminal” împotriva ţării. “Aceste sancţiuni sunt un act criminal… însă noi putem transforma aceasta într-o oportunitate, făcând ca economia iraniană să nu depindă de exporturile petroliere”, a spus Khamenei.

“Forţele noastre aeriene, care nu aveau dreptul şi nu puteau nici măcar să repare părţi din avioane (înainte de Revoluţie Islamică din 1979) construiesc deja avioane”, a dat asigurări ayatollahul.

În parlamentul iranian a fost introdus la sfârşitul lunii ianuarie un proiect de rezoluţie ce prevede retragerea Teheranului din Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT), iar acest gest pare să crească mizele în confruntarea regimului de la Teheran cu Occidentul.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate a Republicii islamice, este cel căruia îi revin deciziile finale în ce priveşte politica nucleară a ţării.

Citește și : Le Drian: Pescuitul, ‘o prioritate absolută’ în cadrul negocierilor post-Brexit

NPT din 1968 a reprezentat fundamentul controlului armelor nucleare după Războiul Rece, inclusiv al acordului semnat în 2015 de Iran cu marile puteri, prin care Teheranul primea acces la comerţul mondial în schimbul limitării programului său atomic.

Soarta acordului se află sub semnul întrebării de când preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite din pact în 2018 şi a reimpus sancţiuni împotriva Iranului. Acesta a replicat prin reducerea angajamentelor asumate, afirmând însă că doreşte menţinerea acordului.

Tags: Ali KhameneiIranNPTteheran
Categorii: Sinteze