Khamenei: Iranul poate îmbogăţi uraniu până la 60% dacă ţara are nevoie

Publicat:

Liderul spiritual suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni că Teheranul poate îmbogăţi uraniu până la 60% dacă ţara are nevoie, a anunţat televiziunea de stat iraniană, adăugând că Teheranul nu va ceda niciodată presiunii SUA privind activitatea nucleară a ţării, relatează Reuters, potrivit agerpres.

”Nivelul de îmbogăţire a uraniului în Iran nu va fi limitat la 20%. Vom creşte nivelul în funcţie de nevoile ţării… Poate creşte la 60%”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei.


Citește și : Rusia salută un ‘acord temporar’ între Iran și AIEA

El a adăugat că Teheranul nu a încercat niciodată să se doteze cu arma nucleară, precizând că în cazul în care s-ar dori nimeni nu ar putea opri aceasta.

Iranul vrea să vadă “fapte, nu vorbe” din partea semnatarilor acordului nuclear din 2015, a afirmat miercurea trecută liderul spiritual suprem iranian.

Remarcile ayatollahului survin în contextul în care noul preşedinte american Joe Biden a afirmat că Washingtonul va reveni în acordul nuclear din care predecesorul său Donald Trump a retras SUA în 2018, în cazul în care Teheranul va relua mai întâi îndeplinirea integrală a obligaţiilor ce-i revin în cadrul acestuia.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat la 10 februarie că Iranul a început să producă uraniu metalic cu scopul de a-l folosi drept combustibil pentru unul din reactoarele sale, o nouă încălcare a angajamentelor sale asumate în acordul din 2015. Anunţul a intervenit la puţin peste o lună după ce Teheranul a reluat îmbogăţirea uraniului la 20%.

Citește și : Datele campaniei britanice de vaccinare indică o scădere cu 70 % a infecţiilor după prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech

Deşi acest nivel este departe de nivelul de 90% necesar pentru o bombă, reprezintă cea mai gravă încălcare a acordului după retragerea Statelor Unite în 2018 şi restabilirea sancţiunilor.

JCPoA (planul comun de acţiune globală, în engleză, cum mai este cunoscut acordul din 2015), încheiat între republica islamică şi cele şase mari puteri – SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania -, a permis o ridicare a sancţiunilor impuse Iranului pentru programul său nuclear în schimbul acceptării de către Teheran a unor limitări ale acestui program. După ce Trump a retras SUA şi a reinstituit sancţiuni împotriva Teheranului, acesta din urmă a început la rândul său să încalce prevederile acordului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.