Kievul a plasat-o pe realizatoarea documentarului ‘Russians at War’ pe lista ‘ameninţărilor la securitatea naţională’

Publicat:

Kievul a plasat-o pe realizatoarea documentarului ‘Russians at War‘ pe lista ‘ameninţărilor la securitatea naţională’

Ministerul ucrainean al Culturii a anunţat luni plasarea pe lista “persoanelor care reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională” a realizatoarei documentarului “Russians at War” (Ruşii în război n.r.), care tratează războiul din Ucraina din punctul de vedere al soldaţilor ruşi şi a fost foarte criticat de către Kiev, transmite AFP.

Acest film al regizoarei ruso-canadiene Anastasia Trofimova este subiectul unor controverse după prezentarea sa în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, la începutul acestei luni, iar autorităţile ucrainene îl consideră drept “propagandă rusă”, potrivit stiripesurse.


Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Realizatoarea, care a petrecut câteva luni în cadrul unui batalion rus care acţiona pe frontul din Ucraina, dezvăluie viaţa de zi cu zi a soldaţilor. Ea a declarat pentru AFP că filmul său “este un documentar antirăzboi” şi prezintă “oameni obişnuiţi”.

“Acest film de propagandă nu abordează şi nu recunoaşte atrocităţile comise de Rusia în timpul invaziei sale”, lansate în februarie 2022, conform unui comunicat al Ministerului Culturii din Ucraina.

Documentarul “promovează ideea (…) conform căreia ruşii sunt la fel de victime ca şi ucrainenii, ceea ce este inacceptabil”, se mai precizează în comunicat.

Anastasia Trofimova este cea de-a 233-a persoană plasată pe această lista “ameninţărilor la securitatea naţională” a Ucrainei.

Ministrul Culturii Mykola Totchytsky, citat în comunicat, a afirmat că astfel de cazuri cum este cel al Anastasiei Trofimova fac parte dintr-un “război al informaţiilor mai extins lansat de Rusia, care încearcă să-şi justifice agresiunea prin cultură şi presă”.

Premiera nord-americană a filmului “Russians at War”, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto, a fost anulată săptămâna trecută din cauza “ameninţărilor”, potrivit organizatorilor.

Potrivit unui jurnalist AFP care a văzut filmul, soldaţii care apar în documentar par să-şi fi pierdut sensul participării lor la acest conflict, departe de discursul oficial pe care autorităţile ruse încearcă să-l propage, menţionează AFP.

Citește și: La scrutinele din 20 octombrie, peste hotare vor fi deschise 234 de secții de vot

Lipsiţi de echipamente, aceştia improvizează arme sau folosesc unele vechi, din perioada sovietică. Între o ţigară sau un pahar de alcool, aceşti soldaţi încearcă să-şi înece nemulţumirea faţă de rănile sau moartea camarazilor lor.

Unul dintre producătorii documentarului, Philippe Levasseur, a declarat pentru AFP că filmul este “povestea unei maşinării de zdrobire a bărbaţilor”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Donald Trump, mesaj tranşant despre superstarul care o susţine pe Kamala Harris: ‘O urăsc pe Taylor Swift!’

Donald Trump, mesaj tranşant despre superstarul care o susţine pe Kamala Harris: 'O urăsc pe Taylor Swift!' Fostul preşedinte Donald Trump a atacat-o duminică pe...

Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson, a murit

Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson, a murit Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson şi membru al legendarului grup The Jackson Five, a murit duminică....

Box office nord-american: ‘Beetlejuice Beetlejuice’, din nou pe primul loc cu încasări de 51 milioane de dolari

Box office nord-american: 'Beetlejuice Beetlejuice', din nou pe primul loc cu încasări de 51 milioane de dolari "Beetlejuice Beetlejuice", continuarea cu fantome a lui Tim...

Zelenski îi cere din nou Occidentului să autorizeze ‘distrugerea’ bazelor aeriene ruse

Zelenski îi cere din nou Occidentului să autorizeze 'distrugerea' bazelor aeriene ruse Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut încă o dată aliaților occidentali să autorizeze...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.