X

Kievul anunță că legătura cu centrala nucleară Zaporojie a fost restabilită

Operatorul de energie nucleară din Ucraina a anunțat că a restabilit legătura cu sistemele de supraveghere de la centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, care este ocupată de forțele rusești, scrie Reuters , informează mediafax.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere atomică al ONU, a declarat că dorește să inspecteze de urgență centrala din sudul Ucrainei, însă autoritățile ucrainene se opun unei astfel de vizite dacă forțele ruse rămân la control.

Citește și :  Putin a dispus naţionalizarea unui proiect de exploatare a petrolului şi gazului în care erau implicate şi companii japoneze

A fost pentru a doua oară când s-au pierdut comunicațiile cu centrala, formată din șase reactoare.

Agenția de stat ucraineană Energoatom a precizat pe canalul său Telegram că a restabilit conexiunea “prin eforturi proprii”.

Aceasta a precizat că legătura a fost pierdută “din cauza întreruperii de către ocupanții din Enerhodar a tuturor operatorilor de telefonie mobilă ucraineni, inclusiv Vodavone, cu care AIEA are un contract pentru transmiterea de date”.

Toate “datele de monitorizare obligatorii sunt transmise”, iar AIEA a confirmat primirea lor, a precizat Energoatom.

AIEA a declarat la începutul acestei săptămâni că pierderea comunicării “nu face decât să sporească urgența trimiterii acestei misiuni” în Zaporizhzhia.

Citește și : Numărul cazurilor de COVID-19 din M.Britanie a crescut cu mai mult de jumătate de milion într-o săptămână

Forțele rusești au invadat Ucraina pe 24 februarieși au ocupat uzina la începutul lunii martie.

Luna trecută, un viceprim-ministru rus a declarat că Moscova speră să conecteze centrala la rețeaua energetică rusă, dar oficialii ucraineni au declarat că acest proces ar dura ani de zile.

Tags: AIEAcentrala nuclearaEnergoatomONUucrainaZaporojie
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina