X

Kievul aruncă o nouă ‘bombă’: ‘Rusia are arme nucleare în Crimeea!’

Ministrul de externe ucrainean, Pavlo Klimkin, a declarat marţi că Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în martie 2014, a devenit o ‘mare bază militară’ a Moscovei, afirmând că autorităţile de la Kiev au ‘suspiciuni rezonabile’ cu privire la existenţa unor ‘arme nucleare sau cel puţin a unor infrastructuri pentru arme nucleare’ în peninsulă, potrivit agenţiilor de presă EFE şi Interfax-Ukraina, transmite şi agerpres.

Într-un interviu acordat postului de televiziune ATR, şeful diplomaţiei ucrainene a asigurat că Rusia efectuează din Crimeea livrări de echipamente militare, bunăoară, către Siria.

Citeşte şi: Trump vorbeşte despre ‘relaţia’ sa cu alcoolul: ‘Aş fi fost un dezastru!’

Ministerul de Externe al Ucrainei intenţioneze să elaboreze un proiect de rezoluţie privind ‘militarizarea Crimeii ocupate’ pe care îl va prezenta Adunării Generale a ONU, a spus Klimkin.

Nu este pentru prima oară când Kievul acuză Rusia de instalarea unor presupuse arme nucleare în Crimeea, notează în acest context publicaţia rusă Vzglia (pro-Kremlin). Anul trecut, preşedintele Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), Andrii Parubii, a declarat în cadrul unei sesiuni a Adunării Parlamentare a NATO că Moscova ar planifica să instaleze, iar – conform unor informaţii – ar fi ‘instalat deja’ ‘armament nuclear ofensiv’ în Crimeea. În replică, senatorul rus Franţ Klinţevici a declarat că Moscova nu are niciun motiv pentru a desfăşura arme nucleare în Crimeea şi l-a criticat pe preşedintele Radei pentru ‘demonizarea’ Federaţiei Ruse.

Cu toate acestea, în 2015, Ministerul de Externe rus a declarat că Crimeea este componentă a Federaţiei Ruse şi, prin urmare, Moscova are dreptul de a instala arme nucleare în peninsulă, aminteşte Vzgliad.

Citeşte şi: Emmanuel Macron respinge demisia ministrului de Interne

Expertul militar rus Konstatin Sivkov, vicepreşedintele Academiei pentru probleme geopolitice din Moscova (think tank) a catalogat afirmaţia făcută marţi de ministrul de externe ucrainean drept ‘declaraţia unui nebun’, notează publicaţia menţionată.

‘În genere, armele nucleare nu sunt amplasate într-o zonă de graniţă, ci adânc în teritoriul unei ţări pentru a nu permite să fie distruse de către un potenţial inamic în cazul unui conflict militar, întrucât armele nucleare sunt primele vizate’ într-un eventual conflict, a explicat expertul citat pentru Vzgliad.

Tags: arme nuclearecrimeeaPavlo Klimkinrusiaucraina
Categorii: Diaspora