X

Kievul cere accelerarea livrărilor de arme, după noile atacuri masive ale Rusiei

Kievul cere accelerarea livrărilor de arme, după noile atacuri masive ale Rusiei

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, le-a cerut aliaților occidentali “să-și accelereze” livrările de arme către Ucraina, după un nou atac masiv rusesc marți dimineață, soldat cu cel puțin cinci morți, potrivit AFP și Agerpres. 

Citește și Un bloc de locuit din Kiev a fost făcut ruine

Într-un comunicat de presă, Kuleba a cerut Occidentului să „reacționeze decisiv” la aceste lovituri, inclusiv prin accelerarea aprovizionării Kievului cu “sisteme suplimentare de apărare aeriană, drone de luptă de toate tipurile” și „rachete cu o rază de acțiune de peste 300 de kilometri”.

Rusia a lansat marți dimineață „99 de rachete de diferite tipuri” asupra Ucrainei, dintre care 72 ar fi fost doborâte de apărarea aeriană, a declarat șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi.

Kievul cere accelerarea livrărilor de arme, după noile atacuri masive ale Rusiei

Forțele ucrainene “au distrus 72 de ținte aeriene”, dintre care zece rachete hipersonice Kinjal și trei rachete de croazieră Kalibr, precum și 59 de proiectile de croazieră Kh-101, Kh-555 și Kh-55, a transmis el pe Telegram.

Potrivit acestuia, Rusia și-a început atacurile în cursul nopții prin lansarea a 35 de drone explozive Shahed asupra Ucrainei, toate fiind doborâte.

Începând cu ora locală 06:00 (04:00 GMT), o serie de salve de rachete au fost lansate din mai multe direcții, inclusiv prin folosirea de bombardiere strategice Tu-95 și avioane de vânătoare Mig-31 și Su-35, a adăugat el.

„Au fost atacate infrastructuri civile și esențiale și complexuri industriale și militare. Principala țintă a acestor lovituri a fost capitala ucraineană”, a spus Zalujnîi.

Kievul cere accelerarea livrărilor de arme, după noile atacuri masive ale Rusiei

Un total de 61 de rachete, inclusiv “aproximativ zece Kinjal”, au fost distruse în spațiul aerian al Kievului și al regiunii sale, a declarat primarul capitalei, Vitali Kliciko.

Două persoane au fost ucise și zeci rănite într-o clădire rezidențială lovită în cartierul Solomianski, în apropiere de centru, potrivit ultimului bilanț publicat de autorități.

Alte două persoane au fost ucise în regiunea Kiev și o a treia în Harkov, al doilea oraș ca mărime, din estul țării, potrivit autorităților.

Tags: livrări de armeoccidentucraina
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei