X

Kievul cere intervenția ONU în cazul acordării de pașapoarte rusești în estul Ucrainei

Ucraina a cerut joi Consiliului de Securitate al ONU să acţioneze pentru a se opune deciziei preşedintelui Vladimir Putin de a acorda paşapoarte ruseşti locuitorilor din regiunea de est a Ucrainei, controlată de separatiştii pro-ruşi, transmite AFP, potrivit agerpres.

Ambasadorul Ucrainei la Naţiunile Unite Volodimir Yelchenko a declarat într-o şedinţă a Consiliului că decizia Rusiei a fost “pur şi simplu ilegală”, cerând “o acţiune reală”, chiar dacă este probabil ca Rusia să blocheze sau să se opună prin veto oricărei măsuri în acest sens.

Citește și: O lideră a vestelor galbene critică discursul lui Macron și cere continuarea protestelor

Decretul lui Vladimir Putin este similar unei “anexări insidioase” a estului Ucrainei, a denunţat diplomatul ucrainean.

Pe de altă parte, puterile occidentale au fost de părere că victoria recentă a lui Volodimir Zelenski în alegerile prezidenţiale din Ucraina constitue o oportunitate pentru a relua discuţiile cu Moscova cu scopul de a pune capăt unui conflict care după cinci ani a făcut aproape 13 000 de morţi.

“Credem că atenţia ar trebui în acest moment să se concentreze asupra unui nou efort pentru a pune în aplicare Acordul de la Minsk şi a aduce pacea oamenilor care suferă de pe urma acestei crize”, a declarat presei ambasadorul german la ONU Christoph Heusgen.

În timpul reuniunii, Heusgen i-a comunicat omologului rus că Moscova l-ar fi putut întâmpina pe noul preşedinte ucrainean cu “flori” virtuale pentru a-şi arăta bunăvoinţa, în loc să facă acest anunţ controversat.

Citește și: O româncă și fiica ei au fost ucise de un criminal în serie

“Este prea devreme pentru flori”, i-a răspuns Vasili Nebenzia, reprezentantul Rusiei, care a afirmat că Moscova a primit semnale contradictorii din partea lui Zelenski.

SUA au calificat drept inacceptabilă decizia Moscovei de a facilita acordarea cetăţeniei ruse ucrainenilor imediat după alegerea noului preşedinte, acuzând Rusia că stârneşte un conflict. 
Ambasadorul Franţei, François Delattre, a apreciat că soluţia acestei crize nu este dată de oferirea de paşapoarte ruseşti cetăţenilor ucraineni, ci de respectarea angajamentelor asumate în cadrul acordurilor de la Minsk pentru a pune capăt conflictului. 

Tags: Christoph HeusgenFrancois DelattrekievONUpasapoarteucrainaVasili NebenziaVladimir PutinVolodimir YelchenkoVolodimir Zelenski
Categorii: Diaspora