X

Kievul încearcă să risipească temerile privind concesii dezavantajoase faţă de Moscova înainte de un summit în ‘format Normandia’

Diplomaţia ucraineană a încercat sâmbătă să risipească temerile asupra riscurilor de concesii dezavantajoase din partea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, odată cu apropierea unui summit cvadripartit alături de Rusia, Franţa şi Germania, informează AFP, potrivit agerpres.

“Preşedintele Zelenski nu este înalt, însă este puternic fizic, va fi dificil” să-l forţezi la concesii controversate în timpul summitului în aşa-zisul “format Normandia”, a ironizat ministrul ucrainean Vadim Pristaiko. Nu cred că susţinerea Occidentului pentru Kiev s-a schimbat, a adăugat el în marja unei conferinţe internaţionale, Yalta European Strategy, organizată de Kiev de fundaţia oligarhului ucrainean Viktor Pinciuk.

Citește și : Al-Sissi neagă acuzaţiile de corupţie aduse lui şi armatei de către un om de afaceri egiptean

Preşedinţii ucrainean şi rus urmează să se întâlnească în următoarele săptămâni la Paris pentru un summit ce-i va reuni şi pe preşedintele francez şi cancelarul federal german, în încercarea de a face să avanseze procesul de pace în estul Ucrainei, de cinci ani scena unui sângeros conflict cu separatiştii proruşi.

Această reuniune, prima din ultimii trei ani, se pregăteşte într-un moment în care Parisul operează o apropiere cu Rusia, iar oameni politici şi mass-media ucrainene nutresc temeri că Occidentul, obosit de criza din Ucraina, ar putea să-l preseze pe Zelenski la concesii dezavantajoase în faţa Moscovei.

Printre subiectele cele mai controversate se numără organizarea de alegeri locale în teritoriile separatiste.

“Alegeri libere şi corecte nu pot avea loc decât într-un mediu liber, corect şi sigur”, a declarat, alături de ministrul ucrainean, trimisul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker. “Aceasta înseamnă că nu putem avea Rusia şi zbirii săi care să controleze acest mediu”, a continuat el.

Citește și : Un fost ministru congolez al sănătăţii, reţinut pentru deturnare de fonduri alocate luptei împotriva Ebola

Ucraina şi ţările occidentale acuză Rusia că îi susţine militar pe separatiştii din estul Ucrainei şi de facto controlează situaţia în teritoriile separatiste, ceea ce Moscova neagă.

Relaţiile dintre cele două foste republici sovietice vecine traversează o criză fără precedent după anexarea de către Rusia, în 2014, a Peninsulei Crimeea, urmată de declanşarea războiului în estul Ucrainei, care a făcut până acum circa 13.000 de morţi.

Tags: frantagermaniarusiasummitVadim PristaikoViktor PinciukVolodimir ZelenskiYalta European Strategy
Categorii: Diaspora