X

Kievul l-a identificat pe militarul a cărui execuţie apare într-o înregistrare propagată rapid pe internet

Armata ucraineană a afirmat marţi că l-a identificat pe soldatul care, luat prizonier, pare să fi fost ucis de rafale de gloanţe după ce a strigat “Glorie Ucrainei!”, potrivit unei înregistrări video propagate rapid pe internet în ultimele 24 de ore, relatează AFP şi Unian, potrivit agerpres.

‘Potrivit datelor preliminare, defunctul este militarul Timofei Mihailovici Şadura din cadrul Brigăzii a 30-a mecanizate’, care a participat la luptele din apropiere de Bahmut (est) şi era considerat ca fiind dat dispărut din 3 februarie, au indicat Forţele de infanterie ucrainene pe Telegram.

Citeşte şi: Ministrul german al apărării vizitează trupele NATO din Lituania şi are discuţii cu guvernul de la Vilnius – Black News

În prezent, trupul soldatului ucrainean se află pe teritoriul ocupat temporar de ocupanţii ruşi, notează Unian. Confirmarea finală a identităţii acestuia va fi stabilită după returnarea cadavrului şi efectuarea unor expertize corespunzătoare.

Kievul a deschis o anchetă penală cu privire la ceea ce a calificat drept ‘împuşcare brutală şi cinică a unei persoane neînarmate’ de către soldaţi ruşi, aşa cum apare într-o înregistrare video, care s-a răspândit cu repeziciune luni pe reţelele de socializare şi a stârnit un val de indignare publică în Ucraina.

Înregistrarea video de 12 secunde, care a strâns rapid share-uri pe Twitter, arată un bărbat aparent neînarmat în uniformă ucraineană, cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, stând într-o groapă, în picioare, şi fumând o ţigară într-o zonă împădurită.

Citeşte şi: Coreea de Nord va interpreta ca o ‘clară declaraţie de război’ interceptarea rachetelor sale – Black News

Bărbatul exclamă ‘Slava Ukraini!’ (‘Glorie Ucrainei’) cu o privire calmă, după aceea fiind ciuruit de gloanţele trase de un singur trăgător sau de mai mulţi, care nu se văd în imagine. El se prăbuşeşte la pământ, în timp ce gloanţele par să-i lovească corpul. Se aude o voce, care spune: ‘Mori, javră!’ în limba rusă.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, i-a cerut procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, să investigheze presupusa execuţie a militarului ucrainean neînarmat de către soldaţi ruşi. 

Tags: BahmutkievrusiaTimofei Mihailovici Şaduraucraina
Categorii: Război in Ucraina