X

Kievul reacţionează la declaraţiile premierului slovac

Kievul reacţionează la declaraţiile premierului slovac

Ucraina şi-a exprimat dezamăgirea faţă de recente afirmaţii ale premierului slovac Robert Fico în sensul că Kievul trebuie să ia măsuri pentru a îndepărta din forţele sale armate ceea ce a calificat drept elemente fasciste, relatează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Apelul lui Fico a reflectat argumentele ruse în războiul lansat de Moscova împotriva Ucrainei, inclusiv cele susţinute de Kremlin că invazia din 2022 a avut ca scop “denazificarea” acestei ţări, menţionează Reuters.

Citeşte şi: Demisii în serie înainte de o nouă remaniere guvernamentală în Ucraina – Stiripesurse.md

Potrivit Ministerului de Externe ucrainean, “afirmaţia premierului slovac Robert Fico cu privire la soldaţii ucraineni vine împotriva nivelului existent de încredere şi cooperare între Ucraina şi Slovacia şi a creat dezamăgire la Kiev”.

Kievul reacţionează la declaraţiile premierului slovac

“Toţi vorbim despre fascism, nazism şi totuşi tolerăm tacit faptul că Ucraina funcţionează unităţi care au o identificare foarte clară şi sunt legate de mişcări pe care azi le considerăm periculoase şi interzise”, a spus Robert Fico luni la o ceremonie consacrată victimelor Holocaustului.

Alinierea lui Fico, ca lider al NATO, la această poziţie a Kremlinului complică pledoariile aproape zilnice ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pe lângă Alianţă de a furniza arme cu rază lungă de acţiune şi a-i permite Kievului să le utilizeze pe teritoriul rus.

De la izbucnirea războiului, Ucraina face demersuri susţinute pentru a adera la UE şi NATO, dar Fico, precum şi omologul său ungar Viktor Orban se opun acestor eforturi.

Rusia a criticat detaşamentul ucrainean cunoscut ca batalionul Azov pentru originea sa ultranaţionalistă, acesta fiind format în 2014 pentru combaterea separatiştilor finanţaţi de Rusia. Ulterior formaţiunea a fost reformată şi încorporată în armată şi este profund respectată în Ucraina pentru rezistenţa de care a dat dovadă, mai ales în asediul de trei luni asupra portului Mariupol, mai aminteşte Reuters.

Tags: kievRobert FicoSlovaciaucraina
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei