Kievul spune că locuitorii celor patru regiuni ocupate din Ucraina au fost constrânși să voteze pentru anexarea la Rusia

Publicat:

Rusia a lansat vineri referendumuri care vizează anexarea a patru regiuni ocupate din Ucraina, iar Kievul numește acest vot „o farsă” și transmite că locuitorii au fost constrânși să voteze, scrie Reuters, informează mediafax.

Oficialii ucraineni au declarat că oamenilor li s-a interzis să părăsească unele zone ocupate până la încheierea celor patru zile de vot, că grupuri armate au intrat în case, iar angajații au fost amenințați cu concedierea dacă nu participă la referendum.


Citește și : Ucraina critică Iranul pentru livrări de arme către Rusia

„Astăzi (vineri – n.r.), cel mai bun lucru pentru locuitorii din Herson ar fi să nu-și deschidă ușile”, a declarat Iuriy Sobolevsky, prim-vicepreședintele consiliului de deplasare al regiunii Herson.

Voturile privind apartenența la Rusia au fost organizate în grabă, după ce Ucraina a recucerit mari porțiuni din nord-estul țării într-o contraofensivă la începutul acestei luni.

În condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat, de asemenea, un proiect militar în această săptămână pentru a înrola 300.000 de soldați pentru a lupta în Ucraina, Kremlinul pare să încerce să recâștige controlul..

Prin anexarea celor patru zone, Moscova ar putea prezenta atacurile pentru a le recuceri ca pe un atac asupra Rusiei însăși – folosind potențial acest lucru pentru a justifica chiar și un răspuns nuclear, scrie Reuters.

Putin și alți oficiali ruși au menționat armele nucleare ca fiind o opțiune in extremis: o perspectivă terifiantă într-un război care a ucis deja zeci de mii de oameni, a dezrădăcinat milioane de oameni și a afectat economia globală.

Votul în provinciile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie din est și sud-est, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, ar urma să se desfășoare de vineri până marți.

Peste 20,5% dintre alegătorii cu drept de vot din regiunea Zaporojie și 15% dintre cei din regiunea Herson au votat vineri, a anunțat agenția rusă de presă Interfax, citând oficiali electorali locali.

Citește și : Polonia NU va adăposti ruşi care încearcă să fugă de mobilizarea parţială din ţara lor

„Din punctul nostru de vedere, este suficient pentru prima zi de vot”, a declarat șefa comisiei electorale din Herson, instalată de Rusia, Marina Zakharova, citată de presă.

Secții de votare au fost amenajate și la Moscova, pentru locuitorii din aceste regiuni care locuiesc acum în Rusia. Susținători ai guvernului care fluturau steaguri au participat la mitinguri la Moscova și Sankt Petersburg în favoarea referendumurilor și a efortului de război.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atacuri masive asupra Ucrainei: Peste 80 de ținte aeriene identificate

Atacuri masive asupra Ucrainei: Peste 80 de ținte aeriene identificate În noaptea și dimineața zilei de 7 octombrie, Forțele Aeriene ale Ucrainei au raportat că...

Carne de tun! Rusia pierde tot mai mulți militari pe frontul din Ucraina

Carne de tun! Rusia pierde tot mai mulți militari pe frontul din Ucraina Până în prezent, cea mai sângeroasă lună pentru armata rusă a fost...

Ucraina a lovit cel mai mare terminal petrolier din Crimeea

Ucraina a lovit cel mai mare terminal petrolier din Crimeea Armata ucraineană a afirmat luni că a lovit în timpul nopţii "cel mai mare terminal...

Moldova va avea 16 secţii de votare în România

Moldova va avea 16 secţii de votare în România Autoritățile din Republica Moldova vor deschide 16 secții de votare pe teritoriul României pentru alegerile prezidențiale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.