Kim Jong-un, în cadrul primei sale vizite în China, a fost primit cu mare pompă de Xi Jinping înaintea unei întâlniri cu Donald Trump

Publicat:

Kim Jong-un a fost primit cu mare pompă la Beijing în cadrul primei sale vizite – secrete – în China, în care s-a pronunţat în favoarea ”denuclearizării” întregii Corei, înaintea unui summit aşteptat cu Donald Trump, relatează AFP, potrivit agerpres.


Într-un mesaj postat pe Twitter, preşedintele american şi-a exprimat satisfacţia faţă de întâlnirea de la Beijing, apreciind că există, în prezent, ”o şansă bună” ca liderul nord-coreean să renunţe la armamentul nuclear.

Citește și : Rusia : Zi de doliu național pentru victimele incendiului din mall-ul din Kemerovo

În prima sa ieşire în străinătate de când a venit la putere, la sfârşitul lui 2011, Kim şi soţia sa au fost întâmpinaţi cu o ceremonie solemnă şi un banchet la Palatul Poporului, în această vizită care a fost anunţată în mod oficial abia miercuri – după ce cuplul nord-coreean s-a întors în ţară cu trenul.

Această vizită – care s-a desfăşurat de duminică şi până miercuri, potrivit agenţiei China Nouă – subliniază în mod spectaculos apropierea între cei doi vecini, despărţiţi în ultimii ani de susţinerea de către Beijing a sancţiunilor internaţionale vizând să oblige Phenianul să renunţe la programul său nuclear.

Kim Jong-un nu s-a mai întâlnit niciodată, anterior, cu Xi Jinping.

”Nu e nicio îndoială că prima mea vizită în străinătate (trebuia) să fie în capitala chineză”, a declarat Kim, citat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA. ”Este datoria mea solemnă”, a adăugat el.

Potrivit Chinei Noi, cel mai puternic om de la Phenian s-a declarat pregătit de un summit cu Donald Trump, după luni de ameninţări cu războiul între cele două ţări, pe tema programului nuclear nod-coreean.

Într-o reacţie, Donald Trump a anunţat că a primit cu o zi înainte un mesaj de la preşedintele chinez Xi Jinping potrivit căruia întâlnirea acestuia din urmă cu Kim Jong-un s-a desfăşurat ”foarte bine” şi că Kim abia aşteaptă să-l întâlnească.

Însă, ”în acelaşi timp, din nefericire, o presiune şi sancţiuni maxime trebuie să fie menţinute cu orice preţ!”, a adăugat Trump.

Summitul Trump-Kim a fost anunţat de surse sud-coreene şi americane, însă nu a fost conformat încă de surse nord-coreene. Potrivit Seulului, el ar putea să aibă loc la sfârşitul lui mai, deşi nici locul şi nici data exactă a întâlnirii nu au fost anunţate încă.

Liderul nord-coreean, care a procedat în aceşti ultimi ani la o serie de teste nucleare şi tiruri de rachete susceptibile să atingă Statele Unite, s-a pronunţat în favoarea unei dezarmări nucleare a Peninsulei Coreea.

”Poziţia noastră constantă este să fim angajaţi în denuclearizarea peninsulei coreene conform voinţei fostului preşedinte Kim Il Sung şi fostului secretar general Kim Jong-il”, predecesorii şi, respectiv, bunicul şi tatăl lui Kim Jong-un, potrivit agenţiei chineze.

Această problemă ”poate să fie soluţionată dacă Coreea de Sud şi Statele Unite răspund eforturilor noastre şi dau dovadă de bunăvoinţă”, a adăugat liderul nord-coreean.

Coreea de Sud a anunţat luna trecută că Phenianul ar fi pregătit să-şi abandoneze programul nuclear în schimbul unor garanţii americane în domeniul securităţii. Testele sale nucleare şi balistice au fost suspendate.

Televiziunea chineză CCTV a difuzat imagini cu Kim şi Xi strângându-şi mâna în faţa steagurilor celor două ţări, în compania soţiilor lor.

Xi şi oaspetele său, îmbrăcat într-un costum Mao de culoarea antracitului, au ascultat imnurile celor două ţări, după care au trecut în revistă trupele.

Această vizită a fost dezvăluită încă de luni de presa japoneză, care a relatat că un oficial de rang înalt nord-coreean a sosit la Beijing, însă fără să poată să spună că este vorba despre Kim Jong-un.

Presa chineză s-a abţinut să confirme vizita, aşteptând, se pare, ca Kim să se întoarcă în ţară.

Xi Jinping a salutat prietenia chinezo-nord-coreeană, forjată în Războiul Coreei (1950-1953).

”Este o alegere strategică şi singura alegere bună făcută de cele două ţări pe baza istoriei şi realităţii”, a declarat el.

Xi a acceptat o invitaţie de a se duce în Coreea de Nord, potrivit KCNA.

Vizita la Beijing a lui Kim constituie o întoarcere în prim-plan a diplomaţiei chineze, care ar fi putut să pară marginalizată de anunţul unui summit Kim-Trump.

Înainte de a se întâlni cu Donald Trump, Kim Jong-un urmează să se întreţină cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in, la sfârşitul lui aprilie, în zona demilitarizată (DMZ) care desparte cele două ţări, aflate teoretic în război.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe nu a răspuns la întrebarea dacă Beijingul intenţionează să găzduiască summitul Kim-Trump.

Citește și : Rusia salută întâlnirea dintre Xi Jinping și Kim Jong Un

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un pasager, identificat cu document falsificat. Ce riscă acesta

Încă un pasager, identificat cu document falsificat. Ce riscă acesta În punctul de trecere a frontierei comun Palanca-Maiaki-Udobnoe, polițiștii de frontieră au depistat în fluxul...

Fondurile de pensii americane îl ajută pe Putin să îşi atingă obiectivele în domeniul gazelor

Fondurile de pensii americane îl ajută pe Putin să îşi atingă obiectivele în domeniul gazelor Rusia trebuie să îşi majoreze exporturile de gaze lichefiate pentru...

Utilizatorii din întreaga lume își revin de pe urma celei mai mari pene informatice din istorie

Utilizatorii din întreaga lume își revin de pe urma celei mai mari pene informatice din istorie Utilizatorii şi companiile din diferite industrii esenţiale din întreaga...

Expoziția itinerantă „Caravana amintirilor din Gulagˮ a ajuns la Chișinău

Expoziția itinerantă „Caravana amintirilor din Gulagˮ a ajuns la Chișinău La Chișinău a fost prezentată o expoziție itinerantă, care a trecut prin mai multe localități...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.